Ministr Němeček se od premiéra nedozvěděl, jestli se s ním ve vládě počítá

Události: Změny ve vládě (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka zahájil sérii schůzek se členy vlády za ČSSD. Po nich se rozhodne, které ministry své strany v kabinetu vymění. Původně plánovanou schůzku s ministrem vnitra Milanem Chovancem odložil a jako první tak přišel na řadu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ani po podvečerním jednání ale není jasné, jestli Němeček ve funkci zůstane. Podobné je to i s dalšími členy vlády za sociální demokracii.

Sobotka v pátek oznámil, že se chce postupně setkat se všemi sedmi ministry za sociální demokracii. Jeho cílem je posílit práci vlády před sněmovními volbami. Někteří kolegové jsou podle něj unavení a potřebují vystřídat. Jasno o novém týmu ministrů za ČSSD chce mít Sobotka do 10. prosince, kdy se sejde širší vedení strany.

Mezi jmény, o kterých se nejvíc spekuluje, je právě šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Nepovažuji úplně za šťastné, že se to řeší přes média, že kolují spekulace. Je lepší si to říct z očí do očí jako chlapi,“ prohlásil Němeček. Unavený se prý necítí a funkci je připravený zastávat dál. „Jsem člověk z Ostravy, kde máme energie poměrně hodně,“ dodal.

Ani po odpolední zhruba půlhodinové schůzce nemá Svatopluk Němeček jasno v tom, jestli bude i nadále docházet na jednání vlády. „Já si umím úplně dobře představit, že moje role bude role ministra, nebo bude úplně jiná,“ uvedl Svatopluk Němeček. 

„Obecně jsme se shodli, že za ty tři roky jsme udělali spoustu věcí,“ řekl Němeček. Zmínil zvýšení platů zdravotníků či zrušení regulačních poplatků. Další diskuse se podle něj zaměřila na to, co by bylo třeba udělat v nejbližším období. Rád by dotáhl reformu vzdělávání lékařů a zdravotních sester. 

Od Sobotky se Němeček nedozvěděl, zda zůstane. „To nevím, to nechávám na panu premiérovi. Důležité je, aby uspěla ČSSD. Umím si představit, že moje bude role ministra, nebo nějaká jiná,“ uvedl. Sobotka podle Němečka neřekl, že by s ním už nepočítal. Na dotaz, zda naopak řekl, že s ním počítá, Němeček uvedl, že debata takto postavená nebyla.

Nejvážnějším kandidátem na post nového ministra zdravotnictví je podle informací ČT šéf Fakultní nemocnice v Plzni Václav Šimánek. Další z možných uchazečů, senátor a lékař Jan Žaloudík, spekulace  odmítl. „Premiér ani nikdo jiný se o tom se mnou nebavil. Mám spoustu jiných věcí, které musím dokončit,“ reagoval Žaloudík. Mluví se ale také o řediteli pražské Fakultní nemocnice v Motole Miloslavu Ludvíkovi nebo o hejtmanovi Kraje Vysočina Jiřím Běhounkovi.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: Deml Ondřej/ČTK

Sobotka podle informací ČT vážně uvažuje i o výměně šéfa legislativní rady vlády a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Ten podle svých slov zatím nemá signály o tom, že by měl skončit. „Je to ale na premiérovi, koho chce mít ve svém týmu. Některé věci se mi povedly, některé bych rád ještě dotáhnul,“ řekl v pondělí.

O případném Dienstbierově nástupci zatím v kuloárech žádné jasné informace nejsou. Teoreticky by ho mohl nahradit poslanec za ČSSD Jan Chvojka nebo náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Premiér se ale v pondělí k možným změnám ve vládě nevyjádřil a nepřišel ani na pravidelnou tiskovou konferenci. Už v úterý ho čeká v Lánech jednání o případných změnách v kabinetu s prezidentem Milošem Zemanem. „O složení vlády rozhoduje předseda vlády. Vycházím z ústavy, z ústavních zvyklostí,“ podotkl premiér Sobotka.

Lidovci a ANO ministry měnit odmítli

Tím, kdo by si naopak měl svůj post udržet, je ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Podle prvotních spekulací se křeslo kývalo také pod ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou. I ta by však nakonec měla v čele resortu zůstat.

Sobotka vyzval ke změnám i své koaliční partnery. Vicepremiéři a šéfové ANO a KDU-ČSL Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek mu ale vzkázali, že výměnu svých ministrů neplánují.

Prezident Zeman už o víkendu oznámil, že by chtěl po Sobotkovi odvolat kvůli nedávným sporům o přijetí dalajlamy ministra kultury Daniela Hermana. K tomu ale zřejmě nedojde. Herman Zemanovi vzkázal, že má jednoznačnou podporu vedení své strany.

„S panem předsedou jsem mluvil, takže říkám: pan prezident má právo na svůj názor a to je asi tak všechno,“ uvedl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).