Kauza nevýhodného prodeje vojenských dílů: Policie chce obžalovat bývalé ředitele i generála

Policie navrhuje obžalovat čtyři lidi kvůli nevýhodnému prodeji vojenského materiálu nebo náhradních dílů z majetku ministerstva obrany. Mezi obviněné patří bývalý ředitel státního Vojenského opravárenského podniku (VOP) Adolf Veřmiřovský, exředitel někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman a jeho zástupce Roman Pavlík. Posledním stíhaným je pak generál Vladimír Halenka, který velel vojenské logistice.

Muži byli obviněni z porušení povinnosti při správě cizího majetku, za které hrozí dva až osm let vězení, a zneužití pravomoci úřední osoby se sazbou pět až 12 let vězení. Žalobce nyní bude rozhodovat o podání obžaloby. Kauzu také může vrátit policii k došetření nebo rozhodnout jinak.

Případ se týká odprodeje hlavně kolové a pásové vojenské techniky a náhradních dílů ve veřejných soutěžích nebo v přímém prodeji. Úředníci podle policie věci prodali za nižší ceny, než za které je prodat mohli.

Při dvou obchodech škoda přes sedm milionů, třetí zastavil exministr Picek

Mladá fronta DNES v minulosti s odkazem na policejní dokumenty uvedla, že se policisté zabývali třemi podezřelými obchody mezi roky 2009 a 2013. Obrana při nich převedla na VOP obrněný transportér, bojová vozidla, přes 200 motorů do bojových aut nebo více než dvě desítky tankových motorů.

Při dvou obchodech vznikla údajně škoda přes sedm milionů korun. Třetí zastavil tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek předtím, než se uskutečnil.

Případ vypukl na začátku března 2015, kdy byli podezřelí obviněni. V hledáčku policie však byli nejméně dva roky předtím. Policie předloni kvůli případu provedla několik domovních prohlídek, a to i u majitele zbrojařské firmy Excalibur Group Jaroslava Strnada, která měla v některých obchodech figurovat jako konečný zákazník. Firma však odmítla, že spáchala něco nekalého.