Janoušek chce být mimo mříže o rok déle, soud žádá o delší propustku

Lobbista Roman Janoušek opět požádal Krajský soud v Brně o roční prodloužení propustky z vězení. Upozornil na to Český rozhlas. Janoušek si má odpykávat 4,5 roku za to, že srazil svým vozem ženu a od nehody ujel, mimo výkon trestu je ale už od června – kvůli zdravotním potížím.

Lobbista a spolupracovník někdejšího primátora Pavla Béma naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Opilý Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, ženu porazil a ujel.

Žena po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici, a kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

Městský soud v Praze Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let řídit.

Janoušek si chce pobyt na svobodě prodloužit o rok

V červnu mu ale soudy ze zdravotních důvodů trest odnětí svobody na půl roku přerušily; Janoušek si dlouhodobě stěžuje na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Pardon z pobytu za mřížemi mu má vypršet 25. listopadu a lobbista nyní žádá o roční prodloužení pobytu mimo mříže.

„Návrh odsouzeného na prodloužení přerušení výkonu trestu jsme obdrželi 1. listopadu. V tuto chvíli se soudce seznamuje se spisovým materiálem,“ uvedla mluvčí krajského soudu Simona Pešková. Podle ní je předčasné hovořit o tom, kdy soud o žádosti rozhodne.

V říjnu se Janoušek u Městského soudu v Praze pokusil otevřít svůj případ na základě znaleckých posudků z oboru psychiatrie, neurochirurgie a očního lékařství. Obnovy procesu se ale nedočkal, soud jeho žádost zamítl. Rozhodnutí není pravomocné. Janouškův advokát proti němu podal stížnost, kterou se bude zabývat vrchní soud. 

Vydáno pod