Lessy se hájí: V době činu jsem měl dovolenou

Praha – Bývalý policejní prezident Petr Lessy se prý nemohl dopustit zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy, ze kterých ho obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ve dnech 6. a 7. září si totiž vzal dovolenou, protože jeho syn havaroval na motorce. Lessy kvůli obvinění ve funkci skončil, proti zahájení stíhání si ale podal stížnost.

„Inkriminovaného jednání jsem se měl dopustit 6. 9. v dopoledních hodinách ve své kanceláři v budově policejního prezidia. Samozřejmě jsem takový čin nemohl spáchat, protože tou dobou jsem byl zhruba ve 400km vzdálenosti,“ uvedl ve Studiu ČT24 Petr Lessy.  

Podle serveru E15.cz měl Lessy předat loni 6. září své tehdejší mluvčí Pavle Kopecké dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. Kopecká je pak prý na jeho pokyn stejný den předala redaktorovi deníku Právo Radimu Vaculíkovi, napsal server s odkazem na text obvinění. GIBS prý Lessymu klade za vinu, že o získaných informacích nezachoval povinnost mlčenlivosti, čímž porušil zákon. Lessy ale odmítl, že by takové materiály mluvčí předával.

„Základní je to, že pan Lessy nebyl vůbec vyslechnut předtím, než mu bylo sděleno obvinění, aby se ho zeptali, co dělal 6. září 2011. Z toho vyplývá to druhé, že ani kdyby chtěl, nemohl udělat to, co je tvrzeno,“ uvedl advokát Tomáš Sokol, který dnes inspekci zaslal odůvodnění své stížnosti proti stíhání. Dodal, že pro své tvrzení má Lessy zhruba 20 svědků, navíc jeho žádost o dovolenou podepsal ministr vnitra Jan Kubice.

„Ostatní námitky, jako že to nemohl být trestný čin, jsem napsal pouze jako jednu větu, protože nemá smysl o tom polemizovat za situace, kdy to prostě nemohl spáchat,“ podotkl advokát. Lessyho jednání podle něho nemohlo být trestným činem proto, že dokumenty kolovaly již dlouho předtím.

Ministr vnitra nechce kauzu komentovat, dokud nebude znát spis. Podobně se k novým důkazům staví i policejní inspekce. „Nelze průběh této kauzy nijak komentovat, a to proto, že v uvedeném trestním řízení probíhá vyšetřování, a to je neveřejné,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Také šéf inspekce Ivan Bílek nechtěl dnešní prohlášení komentovat. 

Inspekce Lessyho stíhá z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. V případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení. Lessy skončil ve funkci po devatenácti měsících koncem srpna poté, co ho inspekce obvinila. Ministr vnitra Kubice ho pak propustil ze služebního poměru téměř okamžitě, proti čemuž se ovšem zvedla vlna odporu u některých politiků. Podle Lessyho Kubice nedodržel literu zákona, protože měl provést vlastní šetření, spolu s advokáty proto zváží případné právní kroky.