Policie stále prošetřuje smrt romského mladíka v Žatci

Podle svědků mladík obtěžoval už předtím, než přišel do pizzerie (zdroj: ČT24)

Rada vlády pro záležitosti romské menšiny žádá ministra vnitra a policejního prezidenta o důsledné prošetření kauzy z Žatce. V polovině října v tamní pizzerii zemřel šestadvacetiletý Rom poté, co se v restauraci dostal do konfliktu, u kterého zasahovali i strážníci. Podle výsledků pitvy nikdo cizí vinu nenese. S tím ale nesouhlasí rodina mladíka, která požádala o novou pitvu.

Incident se stal v úterý 18. října kolem sedmé hodiny večer. Do pizzerie v Žatci přišel muž, který tam podle svědků začal napadat přítomné ženy. Za jednou z žen mladík neustále utíkal. Proto se ho další návštěvníci restaurace snažili zpacifikovat. Roma povalili na zem, drželi ho asi tři muži. Vzápětí dorazili strážníci a nasadili mu pouta. 

Pak už se ale verze obou stran liší: podle šéfa městských strážníků nepadla jediná rána. Podle dalších svědků incidentu ale jeden z mužů nejméně jednou udeřil mladíka do hlavy. „Když tam na něm sedí šest lidí a mezi nimi je městský strážník, tak proč dovolil, aby ten člověk ho tam mlátil,“ podivuje se strýc zemřelého mladíka.

Jenže mladík prý i poté, co mu byla nasazena pouta, dál napadal lidi v restauraci: „I přestože byl zpacifikovaný a měl pouta, nepřestával ve své agresi a zakousl se mi obrovskou silou do nohy,“ napsal jeden přímých účastníků v sms zprávě pro ČT.

Zřejmě zdrogovaný mladík pak následně zkolaboval, a ačkoliv se mu strážníci snažili poskytnout první pomoc, zemřel. „Podle prvotních výsledků soudní pitvy nebylo zjištěno cizí zavinění,“ uvedla mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová. Rodina ale žádá o novou pitvu, zatím čeká na výsledek.

Mladík prý „řádil“ po městě půl dne, strážníci tak podle kritiků mohli incidentu zabránit

Rodina i majitel pizzerie tvrdí, že mohli strážníci celému incidentu předejít. „Mám spoustu výpovědí, ve městě řádil půl dne,“ tvrdí majitel pizzerie.

Mladíka nejdřív zadržela policie v Lounech, do Žatce ho pak vezla do nemocnice na psychiatrické oddělení kvůli drogové závislosti. Odtud byl ale propuštěn a záhy se snažil dostat zpět do Loun. 

V Žatci, jen pár hodin před smrtí, ho ale vyhodili z autobusového nádraží. Jeden ze svědků dokonce tvrdí, že viděl mladíka, jak se snaží dostat do auta městské policie. Prý si jim i lehal na kapotu. Jenže strážníci ho prý jen odstrčili a nechali utéct. 

Ředitel městské policie za postupem podřízených stojí. Na autobusovém nádraží se podle něj nic nestalo, proto hlídka z místa odjela. Jednání strážníků teď posuzuje policie; stejně jako všechna videa.