Státní zástupce zamítl stížnost šéfa Tatry proti trestnímu stíhání

Kopřivnice - Státní zástupce zamítl stížnost šéfa české pobočky automobilky Tatra Ronalda Adamse na trestní stíhání za údajnou korupci. Manažer čelí podezření, že nabídl dvacetimilionový úplatek při jednání o dodávce terénních vozidel české armádě. Z korupce ho obvinil někdejší ministr obrany Martin Barták - o úplatku údajně hovořili na brněnském veletrhu IDET v roce 2009.

„Jestliže se již jednou týž státní zástupce nerozpakoval posvětit trestní stíhání na základě smyšlených nařčení trestně stíhaných osob, a dokonce při tom navrhoval i uvalení vazby, nelze očekávat, že by svůj postoj zničehonic obrátil,“ uvedl mluvčí automobilky Vladimír Bystrov. Tatru podle něj rozhodnutí nepřekvapilo a automobilka doufá, že policie věc co nejrychleji prošetří.   

Státní zástupce podle něj obešel prakticky všechny výtky, které vyslovili nejen obviněný, ale i Městský soud v Brně při rozhodování o vazebním návrhu, a při odůvodnění svého zamítnutí prakticky jen zopakoval svá dřívější tvrzení. Bystrov uvedl, že brněnský soud návrh státního zástupce označil za zcela obecný a prázdný a několikrát položil otázku, z jakého důvodu je obviněný za této situace vůbec stavěn bezdůvodně před soud.   

Adams původně odmítal případ komentovat s ohledem na vyšetřování. Lidovým novinám později ale popsal zákulisní vyjednávání mezi Tatrou a zástupci státu. Připustil, že slova o úplatku zazněla, prý ale „jen testoval situaci“.