Novým místopředsedou sněmovny je Jiří Oliva z TOP 09

Praha - Novým místopředsedou Poslanecké sněmovny se stal Jiří Oliva z TOP 09. Ve funkci nahradil stranickou kolegyni Vlastu Parkanovou, která rezignovala kvůli trestnímu stíhání ohledně nákupu armádních letadel CASA. Oliva byl jediným kandidátem, poslanci ho zvolili v tajné volbě, kde dostal 131 ze 180 hlasů.

Sněmovna si na začátku současného volebního období stanovila, že místopředsedové budou tři. Do Olivova zvolení ale měla jen Lubomíra Zaorálka z ČSSD. Už na jaře se funkce vzdala v souvislosti s odchodem Věcí Veřejných do opozice nynější šéfka poslanců VV Kateřina Klasnová. 

Šedesátiletý Oliva je nyní členem sněmovního zemědělského výboru a výboru pro životní prostředí. Je lesním inženýrem, byl u založení státního podniku Lesy ČR, v jehož čele i řadu let stál. Působí jako docent na Lesnické a dřevařské fakultě České zemědělské univerzity v Praze. Poslancům poděkoval za důvěru a ujistil je, že ke své práci bude přistupovat s velkou odpovědností a respektem.

Zástupci klubu TOP 09 a Starostů věří, že se Parkanová očistí. Potom by prosazovali její opětovné zvolení do vedení dolní komory. Oliva je připraven se v takovém případě funkce vzdát. O obsazení třetího místa, případně o rozšíření počtu zástupců předsedkyně sněmovny až na čtyři, budou představitelé stran dále jednat.