Zveřejněte závazky k Číně, vyzvali vládu Starostové a nezávislí

Vláda by měla zveřejnit, jaké skutečné závazky s Čínou dojednala. Alespoň to požaduje hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které svou poptávku spojuje s kritizovaným pročínským prohlášením ústavních činitelů i prohlášením ministrů, že se dohodli nepřijímat oficiálně tibetského duchovního vůdce dalajlamu.

„STAN v návaznosti na dění posledních dnů požaduje, aby vláda zveřejnila, jaké skutečné závazky, ať písemné, či faktické, vláda ve vztahu k Číně dojednala a které podepsal i prezident,“ uvedlo parlamentní hnutí na svém webu. Objasnění chce požadovat po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (oba ČSSD).

Zaorálek rozpoutal další přestřelku

Zaorálek Hermanovi v pořadu Partie Televize Prima vytkl, že se s dalajlamou setkal v režimu oficiální návštěvy, čímž měl prý porušit dva roky starý závazek. Vláda se tehdy kvůli partnerství s Čínou dohodla, že styky s duchovním vůdcem Tibetu musí být pouze na soukromé úrovni. Ministr Herman ale v reakci na Zaorálkova slova uvedl, že k něčemu podobnému se nikdy nezavázal, naopak ho jasně odmítl.

To také potvrdila současná eurokomisařka Věra Jourová (ANO), podle které Herman už před dvěma lety, kdy byla ještě ministryní pro místní rozvoj, na jednání vlády řekl, že mu nebude nikdo zakazovat, aby se sešel s dalajlamou. Za Zaorálkovu verzi se zas v Otázkách Václava Moravce postavil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Proč potichu a potají?

Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních představitelů staví Česko do pozice područí východní velmoci, uvedl STAN v čele s místopředsedou sněmovny Petrem Gazdíkem. Pokud je obsahem česko-čínských dohod závazek, že se čeští představitelé musejí scházet s dalajlamou někde „v přítmí a potichu“, STAN to považuje za skandální bez ohledu na to, zda na to všichni členové vlády přistoupili.

„Česká republika je svobodný stát a neexistuje žádné opodstatnění, proč se s dalajlamou scházet někde potají a v ústraní,“ uvádí STAN ve zprávě. Prohlášení podotýká, že s tibetským vůdcem se scházejí desítky státníků, představitelů vlád a parlamentů ve svých úřadech, jen nejde o přijetí s poctami jako pro představitele jiného státu. Dalajlama je podle STAN uznávanou duchovní autoritou, vzdal se politické moci v Tibetu a uznal územní celistvost Číny.

Pražská radní za STAN navrhuje dalajlamu na čestné občanství

„Hnutí STAN připomíná, že v čele České republiky stál po dlouhou dobu prezident, který se s dalajlamou scházel co rok, a nikoho ani nenapadlo, že by tím náš stát ohrožoval územní integritu Číny,“ stojí v prohlášení.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hnutí podpořilo návrh své pražské radní Jany Plamínkové, aby hlavní město Praha udělilo dalajlamovi čestné občanství. „Tím se trochu vyváží dosud nevídaná servilita v mezinárodních otázkách u takzvaného prohlášení čtyř nejvyšších ústavních představitelů,“ uvedlo hnutí. Stejně tak podpořilo snahu svých senátorů objasnit okolnosti prohlášení na schůzi horní komory.