Finanční úřady letos vymohly téměř čtvrt miliardy

UDÁLOSTI: Firmy dluží na DPH 44 miliard korun (zdroj: ČT24)

Zaplatit, nebo si nechat zabavit zboží či majetek. Před takovou volbu takřka denně stavějí dlužníky vymahači finančních úřadů. Letos za devět měsíců vydali téměř 109 tisíc exekučních příkazů. Oproti minulému roku jich přibylo osm tisíc.

Zásahy proti dlužníkům DPH vypadají efektně, jsou však náročné časově i personálně. Účastní se jich pracovníci Finanční správy i ozbrojená hlídka celníků. Dlužníci potom dostávají na výběr, jak daňový dluh uhradí. „Buď v hotovosti, nebo dojde k zabavení a sepsání majetku,“ shrnul pracovník Finanční správy. 

Cílem jednoho z nedávných výjezdů byl autoservis, jehož majitel neplatil DPH. Úředníci ho na dluhy několikrát upozorňovali. Zprvu komunikoval, ale pak se odmlčel – na dva roky. Když si pro peníze přišli, k dluhu se přiznal a zaplatil veškeré peníze, které měl u sebe. Nestačilo to však. Prozatím proto přišel i o auto. Buď dluh uhradí, nebo půjde vůz do dražby.

Sám vlastník servisu tvrdí, že se k zaplacení dluhu chystal. „Splatil jsem sociálku, zdravotku. Toto jsem myslel, že budu platit teď, ale je to tak dlouho, že jsem to nedoplatil,“ řekl. Podle mluvčí Finanční správy Petry Petlachové mají dlužníci, kteří skutečně jsou ochotni peníze splatit, na výběr několik možností, které by je nakonec měly z dluhů vyvést bez nutnosti dramatických zásahů. „Vždy je možnost řešení daňového dluhu. Je například možnost splátkování dlužné části,“ uvedla.

Finanční úředníci se letos chlubí zhruba čtvrtmiliardou korun, kterou za tři čtvrtletí zajistili u dlužníků DPH. Číslo se zdá vysoké, poměrně však jde jen o drobnost. Celkově totiž ke konci září dlužily firmy na dani z přidané hodnoty 44 miliard.