Z vězení propustili zakladatele vytunelovaného H-Systemu. Zbývá mu zaplatit tři čtvrtě miliardy

Události ČT: Zakladatel vytunelovaného H-Systemu na svobodě. Věřitelům stále dluží několik set milionů korun (zdroj: ČT24)

Zakladatel vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka si odpykal celý tresty a po 12 letech byl propuštěn z vězení. Byl odsouzen také k zaplacení pohledávek poškozených klientů H-Systemu. Zaplatit mu podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který se v případu angažuje, zbývá zhruba tři čtvrtě miliardy korun.

Petr Smetka po svém propuštění řekl, že poškozeným se už peníze mohly vrátit, pokud by byl konkurz prováděn řádně a majetek H-Systemu prodán v dražbě, nikoli přímým prodejem za ceny několikanásobně nižší než tržní. „Určitě se do toho zapojím,“ uvedl mimo jiné na dotaz ČTK, zda se například připojí k trestním oznámením senátora Jiřího Čunka na konkurzní správce.

Čunek zmínil, že dluh mohl být umořen už jenom prodejem stavebního pozemku v Lichocevsi, který byl konkurzním správcem prodán za 17 milionů korun, zatímco po šesti letech byla jeho třetina prodána novým vlastníkem za 420 milionů korun.

Je zřejmé, že stát absolutně selhal, nic s tím nedělá, ale podobné konkurzy a podobný způsob se může opakovat, těch okradených může přibývat.
Jiří Čunek
senátor

Konkurzní správci ale jakékoli pochybení odmítají. „Vždy se inzerovalo, vždy bylo dostatek času a prostoru, aby ten, kdo má opravdu zájem, nabídnul cenu. Vždy se prodávalo nejvyšší nabídce,“ uvedl hlavní správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josef Monsport.

Zakladatel vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka je na svobodě

Konkurzní správkyně Iva Ištvánková Fialová zase před časem řekla ČTK, že při zpeněžování postupovala v souladu s právními předpisy a za dohledu konkurzního soudu a věřitelského výboru.„Z došlých nabídek byl za účasti věřitelského výboru vybrán a odsouhlasen jak kupující, tak kupní cena, jež byla nejvyšší nabídkou k tomuto majetku,“ uvedla k ceně jednoho z domů ve Velkých Přílepech, který prodala za 1,47 milionu korun firmě CIB Property, jež jej letos přeprodala za 5,7 milionu korun. 

Od některých klientů H-Systemu ale zaznívá nevole. „Jasně jsme viděli, že v konkurzu potom zbyly všechny majetky, které byly rozkrádány bohužel až po tom, co byl pan Smetka zavřený,“ tvrdí jeden z klientů Martin Junek. Jemu a dalším členům stavebního družstva Svatopluk se podařilo domy v Horoměřicích nedaleko Prahy dostavět. Jejich domy jsou ale součástí konkurzu.

Smetka se hájil, že mu jen nevyšel podnikatelský záměr

V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 zájemců o byt či dům o více než 980 milionů korun. Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, přičemž stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

Smetka byl odsouzen za podvod, poškozování věřitele a porušování povinností při správě cizího majetku. Vinu uznává jen v tom, že se dopustil porušování povinností při správě cizího majetku, nikoli za podvod. Hájil se i tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.

„Bylo prokázáno všemi stupni soudů, včetně Ústavního soudu, že se Petr Smetka dopustil obřího podvodu,“ upozorňuje právní zástupkyně věřitelů společnosti H-System Hana Marvanová.

Za mříže nastoupil Smetka v září 2006. V letech 2000 až 2002 byl ale zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu započítává. 

„Já svoji vinu cítím a měl jsem si odsedět určité roky. Neměl jsem si odsedět 12 let,“ prohlásil. Obvodní soud pro Prahu 4 celkem šestkrát vyhověl v uplynulých letech Smetkově žádosti o podmínečné propuštění, Městský soud v Praze to ale zamítl, naposledy loni.

  • Listopad 1993 – Podnikatel Petr Smetka založil stavební firmu H-System. Firma měla stavět dostupné rodinné domky, slibovala je do tří let.
  • 1995 – Začala výstavba prvních domků ve Velkých Přílepech a Horoměřicích u Prahy. Do svého krachu H-System dokončil stavbu zhruba třicet rodinných domů.
  • Září 1997 – H-System se dostal do potíží a jeho věřitelé podali návrh na konkurz. Ten byl vyhlášen v listopadu 1998.
  • Říjen 1997 – Část poškozených klientů H-Systemu založila Stavební bytové družstvo (SBD) Svatopluk s cílem pokračovat ve výstavbě i za cenu dalších investic. Správce konkurzní podstaty H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil. Kudláčkův nástupce Josef Monsport ale později vyzval obyvatele dostavěných domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Z takto získaných peněz měly být uspokojeny pohledávky všech věřitelů H-Systemu, tedy i těch klientů, kteří ve stavbě nepokračovali. Členové SBD Svatopluk vedou od roku 2000 s Monsportem soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli.
  • Prosinec 1999 – Policie obvinila v souvislosti s krachem H-Systemu z podvodu Smetku a tři exmanažery H-Systemu Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmu. Smetka byl vzat do vazby.
  • Červenec 2000 – Začalo trestní stíhání dvou představitelů SBD Svatopluk Ivana Krále a Pavla Středy. Podle žalobce navzdory konkurzu vyvedli z H-Systemu podstatnou část majetku.
  • Srpen 2001 – Na Smetku a tři exmanažery H-Systemu byla podána obžaloba pro podvod a další trestné činy.
  • 19. února 2004 – Městský soud v Praze vyměřil Smetkovi za podvod, poškozování věřitele a zpronevěru trest 12 let vězení. Vítkovi, Eliášovi a Tůmovi soudce uložil za podvod devět a půl roku vězení. Představitele SBD Svatopluk Krále a Středu uznal soud vinnými z poškozování věřitele. Oběma uložil podmíněné tresty v délce tří a dvou let.
  • 6. června 2006 – Pražský vrchní soud potvrdil tresty pro Smetku, Krále a Středu. Rozsudky nad manažery H-Systemu Vítkem, Eliášem a Tůmou zrušil a věc vrátil městskému soudu.
  • 8. září 2006 – Policie dopravila Smetku do věznice.
  • 2. ledna 2008 – Nejvyšší soud zamítl Smetkovo dovolání. Stížnost proti verdiktu později odmítl i Ústavní soud.
  • 13. prosince 2010 – Městský soud v Praze poslal Vítka a Eliáše na devět let a Tůmu na osm let do vězení.
  • 29. června 2011 – Vrchní soud v Praze uložil Vítkovi, Eliášovi a Tůmovi podmíněné tresty. Nejvyšší soud později verdikt částečně zrušil, protože tresty považoval za mírné.
  • Leden 2013 – Kvůli amnestii prezidenta republiky soud zastavil stíhání Vítka, Tůmy a Eliáše. Smetky se amnestie netýkala. Verdikt v září 2013 potvrdil Nejvyšší soud.
  • Září 2013 – Kriminalisté navrhli podle České televize obžalovat jednoho ze Smetkových známých kvůli údajně nelegálnímu způsobu, jakým získal původně Smetkův rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady. Areál obstavený policií měl připadnout poškozeným klientům H-Systemu.
  • 27. ledna 2014 – Vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu pro poškozování věřitelů H-Systemu odstraněním nemovitostí a přihlášením fiktivních pohledávek.
  • 19. března 2014 – Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) řekl, že správci konkurzní podstaty v kauze H-System postupovali minimálně nesprávně a že majetek H-Systemu byl rozprodán pod cenou. Na advokáty Iva Mráze, Josefa Monsporta, Hanu Marvanovou a Evu Hodačovou podal trestní oznámení. Protikorupční policie ale koncem roku případ odložila.
  • 8. ledna 2015 – Pražský městský soud nepravomocně rozhodl, že klienti H-Systemu nemusí vyklidit byty v Horoměřicích, které si dostavěli z vlastních prostředků. Soud tak zamítl žalobu správce konkurzní podstaty Monsporta.
  • 20. dubna 2015 – Obvodní soud pro Prahu 2 nepravomocně zastavil trestní stíhání podnikatele Luďka Fabingera, který je známým Smetky. Jeho kauza se týká údajně nelegálního odstranění nemovitostí a přihlášení fiktivních pohledávek do insolvenčního řízení.
  • 4. června 2015 – Klienti H-Systemu nepřijdou o byty v Horoměřicích u Prahy. Rozhodl o tom pražský vrchní soud, který definitivně zamítl žalobu správce konkurzní podstaty Monsporta.
  • 30. října 2016 – Zakladatel H-Systemu Smetka byl po 12 letech propuštěn z vězení. Odpykal si celý trest.
  • 23. dubna 2018 – Okresní soud Praha-západ odročil projednávání žaloby na konkurzní správce H-Systemu, ve které družstvo Svatopluk žaluje Ivu Ištvánkovou a Josefa Monsporta o zhruba 2,6 milionu korun jako náhradu za investici do dostavby domu, který konkurzní správci následně prodali.
  • 24. července 2018 – Klienti H-Systemu definitivně prohráli spor s Monsportem. Nejvyšší soud jim nařídil do měsíce vyklidit domy, ve kterých žijí.
  • Srpen 2018Ústavní soud zarazil stěhování klientů H-Systemu do doby, než rozhodne o jejich stížnosti. Ústavní soud dočasně pozastavil rozhodnutí Nejvyššího soudu, které přikázalo vystěhovat se z domů v Horoměřicích šedesáti rodinám do 23. srpna.
  • Listopad 2018 - Část klientů ze sdružení Maják dosáhlo na vyšší odškodnění za průtahy řízení. Podle ministerstva spravedlnosti průměrná částka odškodnění nepřesáhne 100 tisíc korun.