Exúřednice KB Kaplanová dostala podmínku za úvěrový podvod

Praha - Někdejší šéfka odboru financování obchodů Komerční banky (KB) Jiřina Kaplanová dostala za podíl na úvěrových podvodech dvouletý podmíněný trest. U dalších čtyř bývalých úředníků banky upustil pražský městský soud od potrestání, přestože je uznal vinnými. Podle obžaloby se podíleli spolu se skupinou lidí kolem bývalého šéfa Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Františka Chvalovského na stamilionových úvěrových podvodech na bance z konce 90. let. Verdikt je nepravomocný, advokáti se proti němu odvolají.

Podle soudce stojí za nízkými tresty spolupráce všech obviněných, kteří pomohli objasnit celý případ. Roli sehrála i samotná délka celého procesu a v neposlední řadě to, že se úředníci nijak neobohatili. Soudce rovněž zdůraznil, že na lavicích obžalovaných dnes neseděli strůjci podvodů. Hlavní zodpovědnost by podle soudu mělo nést tehdější vedení Komerční banky. Státnímu zástupcí tím senát vzkázal, aby zvážil obnovení jejich trestního stíhání.   

Hlavní líčení začalo v březnu, soudce ale musel jednání odročovat mimo jiné kvůli znaleckým posudkům. Žalobce vyčíslil škodu v kauze na téměř 1,5 miliardy korun. Vedle Kaplanové vinila obžaloba z účasti na podvodech Ivanu Neuhäuslovou, Klaudii Nerglovou, Evu Žižkovou a Zdeňka Husara. Advokáti od začátku procesu uváděli, že jejich klienti s obžalobou nesouhlasí a obvinění odmítají.

Jiřina Kaplanová: „Můžu jenom předsedovi soudu poděkovat, že mě nechá dožít můj život.“

Eva Žižková: „Rozsudek samozřejmě považuji za nespravedlivý, a protože se cítím absolutně nevinná a jsou pro to i důkazy, tak se budeme odvolávat.“

Pětice se podle žalobce v letech 1998 až 1999 podílela na uzavírání úvěrových smluv s firmami kolem Chvalovského a dalších, přičemž nezohlednila rizikovost obchodů, na něž měly peníze jít, nebo špatnou ekonomickou situaci firem, kterým banka finance poskytla. Některé společnosti prý nebyly schopné platit dřívější závazky vůči KB a některé je splácely jen z dalších peněz od banky. Úředníci také podle obžaloby při uzavírání kontraktů vědomě uvedli do podkladů nepravdivé údaje a podíleli se tak prý na škodě, která bance vznikla.

Kaplanová spolu s dalšími obžalovanými už v minulosti v této kauze před soudem stáli. Od počátku vinu odmítali s tím, že vždy pouze plnili pokyny a rozhodnutí vedení banky. Obžalobu označovali za nepravdivou. Pražský městský soud v srpnu 2006 uložil Kaplanové pětiletý trest. Z úvěrového podvodu uznal vinnými také Neuhäuslovou, Nerglovou, Žižkovou a Husara, od jejich potrestání ale upustil. Odvolací Vrchní soud v Praze pak ale v neveřejném jednání rozsudek zrušil a kauzu vrátil na počátek, policie musela úředníky dokonce znovu obvinit.

Vstup Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Koncem loňského června padl nepravomocný verdikt v samotné kauze Chvalovský. Soud exšéfovi ČMFS uložil za stamilionové úvěrové podvody desetiletý trest vězení. Nepodmíněné tresty od šesti do osmi let vyměřil trestní senát i zbylým čtyřem mužům. Městský soud v Praze zároveň konstatoval, že se na úvěrových podvodech podíleli i Kaplanová a spol.

Kaplanová s Neuhäuslovou jsou dále stíhány i v souvislosti s kauzou miliardových ztrátových obchodů KB s rakouskou firmou B.C.L. Trading Baraka Alona. Žalobci je viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku.