Oslavy státního svátku vyvrcholily předáním vyznamenání. Oceněn byl Duka i Verheugen

Udílením vysokých vyznamenání vyvrcholily na Pražském hradě oslavy Dne vzniku samostatného československého státu. Řád bílého lva obdrželi od prezidenta republiky Miloše Zemana pražský kardinál Dominik Duka,  čtyři českoslovenští vojáci z druhé světové války a německý politik Günter Verheugen. Kvůli sporu ohledně ocenění pro Jiřího Bradyho se ale předávání ve Vladislavském sále účastnila jen část představitelů státu. Sám Zeman se v průběhu večera o sporu nijak nezmínil.

On-line přenos

Češi si připomínají výročí vzniku Československa

  • 21:11

    Oslavy státního svátku budou pokračovat ve Španělském sále. Účastnit se jich budou vyznamenané osobnosti i pozvaní hosté.

    Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, náš on-line přenos končí.

  • 21:00

    Ceremoniál ve Vladislavském sále uzavřel odchod praporečníků Hradní stráže, kteří odnesli vojenské vlajky a prapory, státní vlajku České republiky i vlajku prezidenta České republiky.

  • 20:57

    Medailí za zásluhy byl vyznamenán také dlouholetý předseda Československého ústavu zahraničního Jaromír Šlápota, diplomatka Judita Štouračová a podnikatel Petr Chmela.

Řád bílého lva si z Vladislavského sálu na Pražském hradě odnesl Jaroslav Klemeš, který byl v únoru 1945 vysazen v okupovaném Československu v rámci Operace Platinum - Pewter. Klemeš je posledním žijícím výsadkářem, který byl do Československa poslán z Velké Británie. 

Stejné ocenění in memoriam obdržel i Karel Kuttelwascher, nejúspěšnější československý stíhací pilot druhé světové války, a Karel Janoušek, nejvyšší představitel československého letectva v zahraničí za druhé světové války. Řád bílého lva druhé třídy pak byl propůjčen Aloisi Dubcovi, jednomu z posledních českých pilotů, kteří létali v britské RAF.

Prezident republiky vyznamenal 30 osobností, z toho 9 in memoriam.

Nejvyšší státní vyznamenání také Zeman předal českému primasi Dominiku Dukovi, za jehož působení v čele pražského arcibiskupství se Pražský hrad dohodl s církví na majetkovém vyrovnání.

Im memoriam ocenění pro Valtra Komárka

Jediným cizincem mezi novými držiteli Řádu bílého lva je Günter Verheugen, jenž za Evropskou komisi vedl rozhovory o vstupu Česka a dalších nových členů do Evropské unie. 

Řádem Tomáše Garrigua Masaryka byl in memoriam oceněn Valtr Komárek, jedna z klíčových postav polistopadové politiky a ekonomiky. Stejné vyznamenání získal herec a režisér Jan Kačer, který se však slavnostního večera osobně nezúčastnil.

Ocenění si odnesla i Eva Filipi, která v rozbouřené Sýrii jako česká velvyslankyně zastupuje nejen ČR, ale i třeba USA. Medaili Za zásluhy stejně jako ona obdržel také šéf odborů Škoda Auto Jaroslav Povšík, zpěvák a herec Daniel Hůlka nebo režisér Juraj Jakubisko.

Z hospodářské oblasti byl oceněn ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček, spoluzakladatel firmy Tescoma Petr Chmela, majitel logistické společnosti HOPI a miliardář František Piškanin nebo bývalý prezident Svazu průmyslu a dopravy Štěpán Popovič, který na začátku 90. let stál například u zrodu nejsilnější tuzemské finanční skupiny PPF. 

Sportovce letos mezi oceněnými jako jediná zastupovala gymnastka a sokolka Věra Růžičková. Za zásluhy byl oceněn in memoriam filosof, historik a sociolog Karel Kosík a politolog Petr Robejšek nebo in memoriam předseda Českého svazu včelařů a dlouholetý komunistický poslanec Josef Mandík.

  • Zeman letos o 28. říjnu uděloval počtvrté. Loni vyznamenal 35 osobností, Řád bílého lva propůjčil jen jeden. V minulosti toto ocenění předal třeba zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi, slovenskému premiérovi Robertu Ficovi nebo polskému prezidentu Andrzeji Dudovi.

Prezident mluvil o kořenech české státnosti

Jako kořeny české společnosti a české státnosti Zeman jmenoval ve svém projevu legionářskou a sokolskou tradici, tradici boje proti nacismu i tradici křesťanských hodnot. Připomněl Pražské jaro z roku 1968 i revoluci proti komunistické totalitě v roce 1989. Oceněné podnikatele spojil s tradicí baťovského podnikání. Malý a slabý kořínek české státnosti podle prezidenta vznikl v roce 2004 vstupem Česka do Evropské unie.

Na závěr projevu Zeman zmínil heslo podnikatele Tomáše Bati Neříkej, že to nejde, řekni, že to neumíš. Ocenění podle prezidenta svým životem prokázali, že to umějí.