Příručka budoucího důchodce: Roste počet penzistů i výše důchodu

Praha - Za posledních deset let vzrostl počet českých důchodců o necelých devět procent. Prodlužování života a přibývání seniorů, společně se zvyšováním penzí, stojí za rostoucími výdaji na důchody. Suma, kterou Česká republika ročně vyplatí, se za deset let téměř zdvojnásobila. Důležité a aktuální informace související s vyplácením starobních důchodů publikovala Česká správa sociálního zabezpečení v Příručce budoucího důchodce v roce 2008.

Zatímco v roce 1997 pobíralo důchod 2 485 110 Čechů, loni o téměř čtvrt milionu lidí více (přesně o 231 051). Většinu seniorů tvoří ženy (1,7 milionu), mužů je asi o 630 tisíc méně. Před deseti lety měli muži šanci dožít se v průměru 71,13 a ženy 78,6 roku, loni to bylo podle statistických údajů u mužů 73,7 a u žen 79,9 roku.

Suma, kterou Česko ročně na důchody vydává, se za uplynulých deset let téměř zdvojnásobila. Zatímco v roce 1998 bylo na penze určeno kolem 153,6 miliardy korun, letošní rozpočet počítá se zhruba 297,9 miliardami korun. Kvůli srpnové mimořádné valorizace se částka ještě nejméně o sedm miliard zvýší.

Loni správa vyplácela přes 3 347 000 důchodů, o deset let dříve to bylo o 282 tisíc méně. Do čísla jsou zahrnuty důchody starobní, invalidní i pozůstalostní, tedy vdovské a vdovecké. Řada lidí pobírá současně více druhů důchodů, takže jejich počet převyšuje počet penzistů. Do statistiky nejsou započítány výplaty do ciziny a důchody i důchodci spadající do působnosti ministerstev obrany, spravedlnosti a vnitra.

Vydáno pod