Češi si připomněli vznik Československa. Politici se sešli na Vítkově a na Hradčanech

Pietní akt k oslavám vzniku samostatného československého státu (zdroj: ČT24)

Tradiční pietní akt na pražském Vítkově za účasti prezidenta Miloše Zemana a předsedů parlamentu a vlády dopoledne zahájil oslavy 98. výročí vzniku Československa. Politici, ale i rektoři a studenti se sešli také na Hradčanském náměstí v Praze. Výročí si připomněli lidé také v Brně, Plzni či Ostravě. Oficiální oslavy státního svátku završil ceremoniál na Pražském hradě, kde prezident Zeman předal státní vyznamenání.

On-line přenos

Češi si připomínají výročí vzniku Československa

  • 21:11

    Oslavy státního svátku budou pokračovat ve Španělském sále. Účastnit se jich budou vyznamenané osobnosti i pozvaní hosté.

    Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, náš on-line přenos končí.

  • 21:00

    Ceremoniál ve Vladislavském sále uzavřel odchod praporečníků Hradní stráže, kteří odnesli vojenské vlajky a prapory, státní vlajku České republiky i vlajku prezidenta České republiky.

  • 20:57

    Medailí za zásluhy byl vyznamenán také dlouholetý předseda Československého ústavu zahraničního Jaromír Šlápota, diplomatka Judita Štouračová a podnikatel Petr Chmela.

Ceremoniál na Vítkově zahájila vojenská hudba, zahrála mimo jiné státní hymnu a husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci, při kterém vojáci přinesli historické armádní prapory. Politici dopoledne společně s válečnými veterány či zástupci sokolské obce položili věnce.

Prezident Miloš Zeman u památníku na Vítkově
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Zeman v doprovodu ministra obrany Martina Stropnického (ANO) vykonal přehlídku shromážděných vojáků. Následovalo kladení věnců a minuta ticha za padlé vojáky společně s čestnými salvami. Kromě tří bitevních vrtulníků, které na nebi vytvořily trikoloru v českých národních barvách, nebe na Vítkově přelétly i dvě stíhačky JAS-39 Gripen.

Přelet vrtulníků nad Vítkovem
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Kromě Zemana, předsedů Senátu a sněmovny Milana Štěcha a Jana Hamáčka a premiéra Bohuslava Sobotky (všichni ČSSD) se piety účastnil také vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a další ministři, pražský arcibiskup Dominik Duka nebo náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

„Dnešní významný svátek jsem oslavil důstojně na Vítkově. Doufám, že podobně důstojné oslavy proběhnou po celé republice,“ uvedl Bělobrádek.

Klaus: Evropa i ČR se nachází na nebezpečné křižovatce

Oslavy na Vítkově pokračovaly projevem předsedy Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslava Vodičky a také exprezidenta Václava Klause. 

„Ukazuje se, že ohrožení naší země, našeho národa a našeho způsobu života nemusí přicházet pouze z té světové strany, ze které jsme si to zvykli očekávat. Někteří lidé to ale slyšet a pochopit nechtějí. Snaží se stále vést minulé války. Nechtějí vidět, že vzrůstající napětí ve světě přibližuje možnost vzniku velkého válečného konfliktu, který by mohl mít fatální důsledky,“ uvedl Klaus.

Přípomínka 98. výročí vzniku samostatného československého státu proběhla i na Hradčanském náměstí,  zástupci kanceláře prezidenta položili věnec u sochy Tomáše Garrigua Masaryka. U sochy se sešli také rektoři a studenti.

Později na náměstí složilo přísahu 840 rekrutů. Prezidentovi slíbily věrnost asi tři stovky studentů prvního ročníku Univerzity obrany ve Vyškově a asi 500 příslušníků Armády České republiky, kteří právě dokončují kurz základní přípravy. Mezi přísahajícími je na 70 žen.

Zeman při příležitosti státního svátku jmenoval také tři nové generálmajory a osm brigádních generálů. Vyhověl tak 11 ze 13 nominací, které schválila vláda. Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal a jeho náměstek pro vzdělávání Simon Michailidis mezi povýšenými nebyli. Hrad ani Zeman dosud nezdůvodnili, proč těmto nominacím nevyhověli.

Miloš Zeman s Karlem Řehkou, jedním z jedenácti povýšených generálů
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK