Na Nymbursku vznikne žalář bez mříží, vězně má připravit na svobodu

Události: Příprava vězňů na život na svobodě (zdroj: ČT24)

Vězeňská služba chce u káznice v Jiřicích na Nymbursku vybudovat nový areál takzvané otevřené věznice. Arestovaní, jimž se blíží propuštění, nebudou bydlet na blocích v celách, ale v několika domech bez mříží. Svobodnější areál obehnaný betonovou zdí je má připravit na snazší návrat do běžného života.

Areál „otevřené věznice“ ohraničený betonovým plotem s ostnatým drátem mají v první fázi tvořit čtyři domky, vždy pro osm vězňů. Osoby ve výkonu trestu budou mít k dispozici vlastní koupelnu a kuchyň.

Podle náměstka ministra spravedlnosti pro trestní politiku Vladimíra Zimmela je jednou z ambicí nového projektu zajistit, aby se pracujícím vězňům, kterým se přibližuje propuštění, dostalo podobného režimu, jaký má svobodný člověk; sami vstanou, připraví si snídani a vyrazí do práce.

Projekt za třiadvacet milionů

Zároveň by měl být ve věznici nového typu větší důraz na sociální práci, která směřuje k omezení recidivy. „Program bude postaven tak, aby se přibližoval civilnímu životu a aby zodpovědnost byla kladena na odsouzené,“ informovala speciální pedagožka a mluvčí věznice Jiřice Hana Prokopová.

Otevřená věznice má fungovat v režimu s dohledem; součástí areálu tak bude i domek pro personál a odborné zaměstnance. V první fázi projektu na konci příštího roku by mělo být v netradičním žaláři dvaatřicet trestanců. Během několika let by se pak měl počet vězňů, kteří sem budou umístěni, zhruba ztrojnásobit. Výstavba nového areálu má stát třiadvacet milionů.