Domácí péči o umírající by měly začít hradit zdravotní pojišťovny

Pilotní projekt potvrdil, že je i doma o umírající pacienty dobře postaráno (zdroj: ČT24)

Hospicová péče v domácím prostředí by měla být nejpozději od roku 2018 hrazená ze zdravotního pojištění. Ministerstvo zdravotnictví se tak rozhodlo na základě výsledků pilotního projektu VZP, který se má v příštím roce ještě rozšiřovat. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) navíc v rozhovoru pro ČT vyzval ostatní pojišťovny, aby se do programu také zapojily.

Zůstat doma i na konci svých dnů si přejí čtyři z pěti lidí. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK. Jenže takzvaných mobilních hospiců, které by rodinám pomáhaly péči o nevyléčitelně nemocné zvládnout, je v Česku pořád jen minimum.

Zatím fungují mobilní hospice jen na základě dotací a darů, klienti pak přispívají 250 korun za den. Za to mají k dispozici 24 hodin denně lékaře i sestry. Mobilní hospic ale zajišťuje také péči psychologa nebo sociálních pracovníků.

A zájem o tyto služby je pořád větší. Potvrzuje to i ředitelka Domácího hospice Jordán Marie Sovadionová: „Každým rokem se zvyšuje jak počet žadatelů, tak pacientů.“

Mluvčí VZP Oldřich Tichý pak dodává, že se v příštím roce mírně rozšíří počet hospiců, se kterými bude pojišťovna spolupracovat.

Domácí péče vychází systém levněji

Výsledky pilotního projektu totiž potvrdily, že je i doma o umírající pacienty dobře postaráno. Navíc jsou denní náklady na péči v průměru o 300 korun nižší. „Ukázalo se, že je domácí péče alternativou, která je bezpečná a není drahá,“ dodává analytik Jan Švancara z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Právě na základě pilotního projektu VZP teď ministr zdravotnictví volá po zapojení i dalších pojišťoven: „Určitě budeme podporovat mnohem výraznější používání mobilní hospicové péče,“ uvedl Svatopluk Němeček.

Do poloviny příštího roku pak chce ministr dostat domácí paliativní péči na seznam výkonů hrazených ze zdravotního pojištění. O tom, kterých pacientů se to bude týkat, bude zřejmě ještě diskutovat s odbornou společností.

Velice silnou fotoreportáž o domácím umírání nafotil pro web ČT24 Jan Langer .