„Vybržďovač" Trpišovský u soudu narazil. Řidičský průkaz zpět nedostane

Silniční pirát Aleš Trpišovský odsouzený za vybržďování aut na D1 nedostane zpět řidičský průkaz. Krajský soud v Praze zamítl jeho žádost o podmíněné zastavení zákazu řízení, které má na sedm let. Z této doby zatím uplynuly necelé čtyři roky. Trpišovský ani jeho advokát rozhodnutí soudu nekomentovali a ponechali si lhůtu pro podání stížnosti.

Trpišovský a jeho advokát Michal Pacovský žádost o vrácení řidičského průkazu zdůvodňovali tím, že vede řádný život a potřebuje řídit auto kvůli podnikání nebo péči o rodiče. „Ten kalich si dopil až do dna a kříž si ponese ještě dlouhou dobu,“ prohlásil advokát.

Při veřejném jednání ale vyšlo najevo, že Trpišovský dodnes úřadům řidičský průkaz nevrátil. Tvrdil, že ztratil všechny doklady na zahraniční dovolené, a tak neměl možnost, jak průkaz vrátit. Soud to označil za hlavní důvod, proč nemůže řidičské oprávnění získat zpět. 

Předseda senátu Ivo Zelinka zároveň zdůraznil, že obžalovaný nereagoval na výzvu úřadů k vrácení dokladu ani nenahlásil ztrátu či odcizení, což měl podle zákona udělat neprodleně poté, co to zjistil. „Uvedl, že ztratil vícero dokladů. Je zajímavé, že ve vztahu k ostatním dokladům byl schopen vyvinout dostatečnou aktivitu, aby je získal,“ podotkl Zelinka.

Soudce také dodal, že neodevzdání průkazu je přestupkem, který v případě Trpišovského trvá už několik let. Podle soudu tak nevede řádný život, což je potřebnou podmínkou pro vrácení řidičského průkazu.

Podmínky zbavila Trpišovského amnestie

Podnikatel na konci prosince 2010 na 13. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru provedl stejný manévr, auto za ním ale nestačilo zastavit a havarovalo.

Aleš Trpišovský
Zdroj: ČT24

Vrchní soud v prosinci 2012 Trpišovskému pravomocně uložil za agresivní jízdu na dálnici dvouletý trest podmíněně odložený na čtyři roky. Zakázal mu také sedm let řídit motorová vozidla. Trpišovský chtěl podle soudu úmyslně vytrestat pomalejší řidiče, kteří ho brzdili v rychlé jízdě.

Podmínky Trpišovského v lednu 2013 zbavila amnestie prezidenta Václava Klause. Dopadla totiž i na pravomocné podmíněné tresty, jejichž výměra nepřesahuje dva roky. Zákaz řízení i náhrada škody ve výši 150 000 korun ale zůstaly v platnosti. Trpišovský ještě proti rozsudku bojoval dovoláním u Nejvyššího soudu i stížností u Ústavního soudu. Justice ale podle nich v procesu nechybovala.