Brady převzal od Sobotky medaili Karla Kramáře, ocenění se dočkal i od poslanců

Poté, co od pražské primátorky obdržel Klíč od obce pražské a od Židovské obce Praha převzal cenu Prix Irene, dostalo se Jiřímu Bradymu ocenění i od předsedy české vlády Bohuslava Sobotky. Ten muži, který přežil Terezín a Osvětim, udělil v Kramářově vile pamětní medaili Karla Kramáře, aby ocenil jeho celoživotní úsilí o obranu lidských práv a svobod. Na slavnostním shromáždění ocenila Bradyho i Poslanecká sněmovna.

„On si to svým životem zasloužil. Nejenom svým krutým osudem, ale především tím, že pak ve svém dalším životě se snažil pomáhat, hájit lidská práva, snažil se, aby se na hrůzy holocaustu nezapomnělo,“ uvedl Sobotka. Už dříve řekl, že pokládá za krajně nešťastné, že Brady nedostane státní vyznamenání u příležitosti oslav 28. října na Pražském hradě.

Při slavnostním shromáždění Poslanecké sněmovny převzal Brady od jejího předsedy Jana Hamáčka (ČSSD) pamětní medaili a list. Poslanci ocenili osmaosmdesátiletého Bradyho za jeho celoživotní postoje a neúnavný boj za lidská práva.

Jiří Brady převezme 28. října večer na Staroměstském náměstí také akademické ocenění, a to z rukou rektora Univerzity Palackého. K ocenění se symbolicky připojí i řada dalších českých univerzit.

„Dostane od nás pamětní medaili Josefa Dobrovského a Františka Palackého. Toto ocenění je projevem úcty a uznání vůči panu Bradymu nejen ze strany olomoucké univerzity, ale obecně široké akademické veřejnosti,“ poznamenal rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Aféru kolem udělení státního vyznamenání odstartovalo vyjádření ministra kultury a Bradyho příbuzného Daniela Hermana (KDU-ČSL), podle kterého mu prezident Miloš Zeman řekl, že Bradyho ze seznamu oceněných škrtne, pokud se ministr sejde s dalajlamou. Herman se s tibetským duchovním vůdcem setkal a Bradyho jméno se na seznamu oceněných neobjevilo. Hrad souvislost popírá.