Mynář: Za výrok o Peroutkovi se zatím neomluvíme, pak by chtěli omluvu všichni

Mynář: Za výrok o Peroutkovi se zatím neomluvíme, pak by chtěli omluvu všichni (zdroj: ČT24)

Už jen do čtvrtka má prezidentská kancelář čas na zaplacení pokuty 100 tisíc korun za to, že nerespektovala pravomocné rozhodnutí soudu v případu Peroutka. Jinak jí hrozí exekuce. Dokud ale nerozhodne Nejvyšší soud o dovolání, které Hrad podal, nechce nic platit a ani se omlouvat. V Interview ČT24 to řekl kancléř Vratislav Mynář.

„Máme pravomocné rozhodnutí soudu, ale říkáme, že neexistuje rozhodnutí o tom, co je prezidentská indemnita. Říkáme, že pan prezident z titulu své funkce si může ‚říkat co chce' a není z ústavy zodpovědný za své výroky,“ uvedl Mynář.

Odvolací soud 1. září pravomocně rozhodl, že se kancelář prezidenta musí omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za to, že Zeman novináře opakovaně označil za autora článku Hitler je gentleman.

Podle rozsudku se Hrad musí omluvit dopisem do sedmi dnů od právní moci rozsudku, navíc musí omluvu po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Mynář tehdy řekl, že jeho kancelář zákony dodržuje, a rozhodnutí soudu proto bude respektovat.

„Nevím, jestli budeme, nebo nebudeme platit. Požádali jsme paní exekutorku – ve stejném duchu, jak jsme požádali Nejvyšší soud o přerušení vykonatelnosti – aby stejně tak počkala na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Bylo by logické počkat s omluvou, ale také s pokutou,“ myslí si kancléř dva měsíce po verdiktu.

Dne 27. ledna 2015 uvedl prezident České republiky, pan Ing. Miloš Zeman, v projevu předneseném u příležitosti sedmdesátého výročí osvobození Osvětimi tento výrok: „Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman.“

Dále na tiskové konferenci dne 4. února 2015 prezident České republiky pan Ing. Miloš Zeman uvedl: „Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno Hitler je přece gentleman.“

Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem Hitler je gentleman, případně článku pod názvem Hitler je přece gentleman. Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá.

Jedním z důvodů, proč se Hrad nechce omlouvat, je podle Mynáře strach z požadavků na další omluvy za jiné výroky prezidenta Miloše Zemana. 

„Kdybych měl jistotu, že zůstane jen u téhle záležitosti, tak jako vedoucí kanceláře bych neměl problém podepsat omluvu. V momentě, kdy vyšlo pravomocné rozhodnutí soudu o tom, že se KPR za výroky prezidenta má omluvit, tak se spustila na webových stránkách a na mojí mailové adrese diskuse o tom, jak budeme žalováni za výrok ten či onen. Krokem prokázání prezidentské indemnity chceme zamezit tomu, aby se z KPR, případně jakékoli další servisní organizace státu, stal trhací kalendář,“ prohlásil.

Herman lže, tvrdí Mynář

Kancléř mluvil také o kauze vyznamenání pamětníka holocaustu Jiřího Bradyho. Ministr kultury Daniel Herman tvrdí, že Brady byl na poslední chvíli vyškrtnut ze seznamu lidí, kteří měli ocenění 28. října získat. Podle Hermana proto, že se setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

„Jestli mám používat silné výrazy, tak řeknu, že pan Herman lže,“ reagoval Mynář. Souvislost mezi neudělením vyznamenání a setkání s dalajlamou popírá. „Nemá to s tím nic společného. (Žádná souvislost) neexistuje, naprosto to vylučuji.“ Seznam vyznamenaných byl podle něj hotový už na začátku října, dalajlama do Česka přijel 18. října. Premiér Bohuslav Sobotka však seznam spolupodepsal až den poté.

„Mezi 10. a 13. říjnem jsme všechny obeslali dopisem. Pokud ho pan Brady má, omluvím se,“ řekl kancléř. Jak ale média zjistila, někteří letos či loni ocenění žádný oficiální dopis nedostali.

„Jestli se tohle stalo, tak to musí být nějakým šotkem, jinak to vylučuji,“ hájí se Mynář. Manželka Jiřího Bradyho v pondělí v Interview ČT24 uvedla, že informaci o vyznamenání jim řekl pouze telefonicky šéf hradního protokolu Jindřich Forejt.