Babák podal ústavní stížnost, Němcová mu při restitucích odebrala slovo

Praha – Poslanec Věcí veřejných Michal Babák podal ústavní stížnost kvůli projednávání církevních restitucí ve sněmovně. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) prý Babákovi bezdůvodně odňala slovo, když chtěl představit stanovisko poslaneckého klubu VV. Tím měla podle Babáka zasáhnout do svobody projevu a také do svobodné soutěže politických stran. Ústavní soud by měl podle Babáka odložit projednávání zákona do doby, než rozhodne o ústavní stížnosti.

„Pod údajnou záminkou nesouvislosti vystoupení tak svévolně zasáhla nejen do mých práv zákonodárce, ale i do práv politické strany Věci veřejné prezentovat na plénu sněmovny názor a politické stanovisko klubu,“ uvedl na brífinku Babák. Němcová prý u vládního návrhu připustila i široké historické souvislosti, ale když se historickým souvislostem chtěl věnovat Babák, tak ho prý Němcová přerušila. Babák podal námitku proti postupu předsedkyně sněmovny hned na schůzi sněmovny, vládní koalice ji ale odmítla. 

Ústavní soud by měl podle názoru Babáka odložit další projednávání zákona o církevním narovnání a předlohu by měl vrátit poslancům k projednání. „I toto neakceptovatelné chování předsedkyně sněmovny paní Němcové potvrzuje, že vládní koalice si je vědoma mnoha slabin zákona na vyrovnání s církvemi a dělá vše pro to, aby byl zákon přijat, nehledě na důsledky a nehledě na jeho legitimitu,“ uvedl na tiskové konferenci předseda VV Radek John.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová ve Studiu ČT24 uvedla, že sněmovna vyjádřila s jejím postupem souhlas. „Ta námitka proti mému postupu zazněla, sněmovna hlasovala o tom, jestli jsem postupovala správně, a s mým postojem vyjádřila souhlas.“ Němcová prý ještě předtím, než Babákovi odejmula slovo, poslance žádala, aby se držel projednávaného tématu, potom ho o totéž požádala ještě jednou. „Nakonec i na doporučení sněmovní legislativy, která řekla, že jsem povinna jako řídící schůze volat poslance k tomu, aby se věnovali projednávané věci, jsem se rozhodla odejmout mu slovo,“ uvedla Němcová. Babák se prý totiž hlásil s tím, že představí stanovisko klubu, ale pak začal probírat církevní historii ještě před naším letopočtem.

Ústavní soud už Babákovu stížnost zaevidoval. Zatím je na podatelně, teprve v úterý ji dostane na stůl některý ze soudců. Generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek uvedl, že s podobnou stížností se soudci dosud zřejmě nesetkali. Nechtěl však předjímat, za jak dlouho o ní soud rozhodne. Obvykle jednotlivé stížnosti řeší přinejmenším několik týdnů, spíše měsíců.