Vražda v nákupním centru: Inspekce obvinila dva policisty

Inspekce obvinila dva policisty ze zneužití pravomoci kvůli zásahu proti agresivní ženě, která o dva týdny později zabíjela v obchodě na Smíchově. Žena si v kavárně náhodně vybrala oběť a na toaletách se ji pokusila uškrtit. Zasahující policisté ji odvezli na psychiatrii do Bohnic, ale tamní lékaře neinformovali o tom, že se pokusila o vraždu. Agresorka tak byla za dva týdny propuštěna a ještě ten samý den vraždila.

K napadení v kavárně na Újezdu došlo 5. července, agresorka se pokusila návštěvnici uškrtit svým tričkem. Vražda v nákupním centru se stala o šestnáct dnů později. Mezidobí strávila útočnice v psychiatrické nemocnici v Bohnicích, tamní lékaři ji nakonec propustili, neboť údajně nedostali informaci, co se v kavárně vlastně stalo.

Třiatřicetiletá někdejší zdravotní sestra a pozdější sanitářka zaútočila v den propuštění z léčebny na Smíchově, přičemž vražednou zbraň – nůž – si opatřila přímo v prodejně s domácími potřebami. Napadená zákaznice svým zraněním na místě podlehla. Útočnice teď čeká ve vazbě, policisté ji obvinili z vraždy.

Kontrola konstatovala už letos v srpnu, že policisté zasahující na Újezdu pochybili, případ proto převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Pracovníci odboru vnitřní kontroly dospěli po vyhodnocení všech souvislostí k závěru, že zasahující policisté pochybili tím, že aktuální situaci v kavárně nesprávně vyhodnotili. Tento postup podle všeho zapříčinil další sled předávání zkreslených a neobjektivních informací,“ vysvětlovala tehdy mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

GIBS měla posuzovat právě to, zda bylo jednání policistů trestné. Teď došli inspektoři k závěru, že policisté nesplnili svou povinnost a nepostupovali v souladu s trestním řádem. Hrozí jim tak zákaz činnosti nebo v krajním případě až pět let vězení. Muži jsou stíháni na svobodě. 

Kvůli incidentu přišla kontrola i do psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Ta došla k závěru, že lékaři nepochybili. Uvedla však, že chyba byla právě v komunikaci mezi policií, záchranáři a lékaři psychiatrické nemocnice.