Do školních lavic usedlo 1,2 milionu žáků

Praha - Dětem a studentům začal nový školní rok. Do lavic usedlo 1,2 milionu dětí, z toho 104 tisíce prvňáčků. Jejich počet od loňska opět stoupl. Ve třídách tak často naplní ministerstvem stanovený maximální limit dvaceti pěti dětí. Prezident Václav Klaus zahájil školní rok v pražské Základní škole Na Smetance. Setkal se tam s některými úspěšnými žáky, navštívil prvňáky a popřál jim úspěšný vstup do studijních let. Měli by se podle něj učit hlavně klasické předměty. Žáky přivítal i ministr školství Petr Fiala.

Na děti mnohde čekaly opravené třídy nebo balíčky s pomůckami. Školy ale letos musí šetřit, ministerstvo zrušilo osmisetkorunový příspěvek pro prvňáčky. Kvůli úsporám se také možná někde budou slučovat třídy.

Například v Základní škole Františky Plamínkové na pražské Letné dnes nejmenší děti poprvé oblékly školní uniformy. Děvčata v růžových tričkách a mikinách a chlapce v modrém pasoval ředitel školy Jindřich Koudela na prvňáčky, děti dostaly i pamětní list, medaili a kornout sladkostí. Městská část nakoupila za 100 000 korun uniformy pro dvě první třídy. „Jedna z věcí je částečné smazání toho závodění v oblečení,“ popsal důvody zástupce starosty sedmé městské části Daniel Štěpán. Podle ředitele nakonec všichni rodiče s jednotným oblečením souhlasili.

Klaus zaměstnal žáky matematickým rébusem

Prezident Václav Klaus navštívil na začátku školního roku vinohradskou Základní školu Na Smetance. Prvňáčkům popřál, aby si ve škole rychle zvykli a dobře se učili. „Máte tu krásný výhled na Pražský hrad,“ všiml si v jedné ze tříd. „To znamená, že i já mám dobrý výhled sem. Asi si pořídím dalekohled a budu sledovat, jestli nezlobíte,“ poznamenal. Klaus více než půl hodiny hovořil i se žáky jedné z devátých tříd. Zaměstnal je mimo jiné matematickým rébusem, který napsal na tabuli a jehož řešení nikdo z žáků ani učitelů nemohl nalézt. Učitelům pro letošní rok popřál, aby se jim v jejich „úžasném“ povolání dařilo. 

Václav Klaus v pražské základní škole Na Smetance
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Ministr Fiala: Vzdělávací systém musí počítat s křivkou demografie

Ministr školství Petr Fiala slavnostně otevřel Základní školu Povážská ve Strakonicích. Náklady na vybudování objektu pro 500 dětí byly přibližně 350 milionů korun a hradilo je město. 

Do moderního objektu s tělocvičnou a hřištěm na střeše nyní chodí zhruba 300 žáků. V každém ročníku jsou dvě třídy. Podle celostátních statistik žáků mírně přibývá. „Právě proto doufám, že školy nezůstanou prázdné. Ale musíme hodně přemýšlet nad tím, v kterých místech a jakým způsobem rozvíjet možnosti pro školní docházku,“ řekl Fiala. „Letos vstupuje na základní školu více žáků, ale na střední školy přichází méně studentů. To jsou informace, se kterými musíme pracovat a podle nich upravovat náš vzdělávací systém,“ uvedl. 

První část ZŠ Povážská je v provozu od loňského září. V minulém školním roce ji navštěvovalo asi 180 žáků prvního stupně. Teď přibylo 130 dětí z vyšších ročníků. Nový objekt nahradil zastaralou dřevěnou školu. Výstavba trvala téměř tři roky. I to byl jeden z důvodů, proč ministr zahájil školní rok zde. Podle něj už v Česku totiž mnoho nově postavených škol není. 

Prvňáky vítala i Livia Klausová, tradici chce zachovat, i když už nebude první dáma

Manželka prezidenta Livia Klausová dnes stužkovala prvňáky na základní škole v Davli u Prahy - naposledy v roli první dámy. Příští rok už její manžel nebude hlavou státu, Klausová však chce tuto tradici zachovat a do nějaké školy se opět vypravit. Učitelské povolání považuje Klausová za nádherné, sama ho chtěla dělat. „Doufám, že ani v dalších letech neminu začátek školního roku, a že i když nebudu první dáma, že mě na zahájení školního roku pozvou,“ řekla poté, co davelským prvňákům nasadila šerpy a předala památníky.

Školní rok začal i ve věznicích

Nový školní rok začal i v netradičním prostředí - v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou. Pro 21 odsouzených  tu jihlavská Střední škola obchodu a služeb otevřela přímo ve věznici detašované pracoviště pro vzdělávání v tříletém učebním oboru kuchař-číšník. Vyučování bude probíhat přímo ve věznici, praxi budou mít studentky v centrální vězeňské kuchyni. Podobně se 260 odsouzených ve věznici Vinařice u Kladna může vzdělávat v oborech kuchař, zahradník, malíř nebo zedník. 

Škola ve věznici ve Světlé nad Sázavou
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Odbory zahájily petiční turné na podporu školství a kultury

Školské odbory zahájily se začátkem školního roku petiční turné. Před projednáváním státního rozpočtu chtějí upozornit na nedostatečné financování školství. Akci podpořily i odbory pracovníků kultury, nelíbí se jim financování oblastních divadel. Během září a října chtějí aktivisté objet s petičními stany všechna krajská města, zastaví se ale i v Mladé Boleslavi nebo v Chomutově. Pod peticí očekávají přes 10 000 podpisů, řekl dnes při zahájení protestu před ministerstvem školství šéf školských odborů František Dobšík.

Chceme dát najevo, že vzdělání je třeba podpořit," řekl Dobšík. Dodal, že školství by nemělo být v rozpočtu popelkou. Nedostatek peněz se prý už nyní projevuje třeba při nákupu školních pomůcek. Platy kantorů také nebyly navýšeny tak, jak se slíbilo. Debaty se budou v rámci odborářského turné konat i na vysokých školách. Na přetřes přijde hlavně otázka takzvaného zápisného.

Ministerstvo od tohoto školního roku zrušilo osmisetkorunový příspěvek školám na pomůcky pro žáky prvních ročníků, takzvané pastelkovné. Zatímco v roce 2001 šlo na pomůcky 1,6 miliardy korun, loni to bylo jen 600 milionů. Akci podporují i Herecká asociace a iniciativa ProAlt a Za svobodné vysoké školy.