Babiš: Čínské investice v Česku nevidím, peníze jdou do kapes soukromníků

Interview ČT24: Andrej Babiš (zdroj: ČT24)

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) zpochybňuje význam investic čínských firem v Česku, o kterých mluví prezident Miloš Zeman i další politici. Zatím prý žádné čínské investice nevidí, protože peníze plynou do kapes soukromých vlastníků, ale stát z nich nemá nic. Babiš to řekl v úterním pořadu Interview ČT24.

Debata o přílivu čínských investic do českých firem se rozproudila v souvislosti s návštěvou dalajlamy v Praze. Poté, co se s ním setkalo několik politiků včetně ministra kultury Daniela Hermana, vydali čtyři nejvyšší ústavní činitelé prohlášení, ve kterém se od schůzek s tibetským duchovním vůdcem distancovali a označili je za soukromou aktivitu jednotlivců.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v úterý prohlásil, že kvůli schůzkám se nebude konat ani plánované česko-čínské investiční fórum. „To by neměl být důvod, možná se fórum jen odložilo,“ míní ministr financí. Zrušení fóra kvůli dalajlamovi nepotvrdili ani zástupci česko-čínské komory.

Česko-čínský obchod v číslech
Zdroj: ČT24/Czechinvest/ČSÚ/Bisnode

„Jak jsem si zpětně dohledal, tak jsme na vládě strategické partnerství (mezi Českem a Čínou, pozn. red.) ani neprojednávali. Ona to vláda projednala jako informaci. Byly podepsány dohody a já jsem ve velkém očekávání, co z toho partnerství vypadne konkrétně pro českou ekonomiku,“ řekl Andrej Babiš v Interview ČT24.

„Dosavadní investice skupiny CEFC jsou v nákupu nemovitostí do portfolia soukromých vlastníků nebo akcionářů. Takže nějaké investice z čínské strany, které by měly přímý pozitivní vliv na český rozpočet, zatím nevidím,“ upozornil.

Prezident Miloš Zeman přitom tvrdí, že čínské investice v Česku dosáhly asi 50 miliard korun. Ministrovi financí se ale čísla nezdají. „Pan prezident mi slíbil, že dostanu seznam investic. Zatím jsem v očekávání, peníze plynou do kapes vlastníků, ale ne státu,“ dodal Babiš. Podle Zemana ale není ministr financí jen správně informován.  

Hodnota ekonomických dohod mezi českými a čínskými společnostmi uzavřených při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze přitom měla během letoška dosáhnout 95 miliard korun, do roku 2020 pak 294 miliard. Dohody s Číňany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka a Český Aeroholding.

„Řídím to jako firmu“

Ministr mluvil také o státním rozpočtu, který by letos mohl skončit v přebytku zhruba 70 miliard korun. Původně se přitom počítalo se sedmdesátimiliardovým schodkem. „Chlubíme se meziročně vyšším výběrem daní. Dneska ráno jsem se koukal a je to asi 47 miliard navíc. A taky skvěle čerpáme peníze z evropských fondů,“ vysvětlil Babiš.

Opozice však upozornila, že hlavním důvodem jsou kromě vyšších příjmů také nižší výdaje na investice. Babiš přiznává, že propad investic je zhruba 19 miliard korun, tvrdí ale, že na všechny připravené stavby peníze jsou. Příští rok stát například plánuje začít stavět téměř 150 kilometrů dálnic.

Přestože letos směřuje rozpočet k plusovému výsledku, do sněmovny poslala na konci září vláda návrh rozpočtu, který počítá v příštím roce se schodkem 60 miliard korun.

„Kdyby o tom mohl rozhodnout ministr financí, tak máme vyrovnaný rozpočet. V rámci koalice jsem rád, že jsem to uhádal. Některé představy koaličních partnerů byly 85 miliard, tak jsem to uhádal na šedesát. Řídím to jako firmu, rodinnou firmu. Česko by měla být jedna velká rodinná firma,“ dodal Andrej Babiš.

Rozpočet
Zdroj: ČT24