Jiří Brady: Z Kanceláře prezidenta mi volali, že dostanu řád

Spor o státní vyznamenání (zdroj: ČT24)

Kancelář prezidenta oznámila 12. října telefonicky Jiřímu Bradymu, že dostane Řád T. G. Masaryka. Strýc ministra kultury Daniela Hermana to potvrdil osobně, po příletu do Prahy z Kanady, kde už několik desetiletí žije. O rozhodnutí, že nakonec nebude mezi vyznamenanými, stejně jako o nevyjasněných důvodech, které je provází, se dozvěděl z novin a od přátel. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Bradyho jméno na seznamu vyznamenaných, který prezident podepsal, ale nikdy nebylo.

„Zažil jsem v životě dost, ale takové vítání jsem ještě neměl,“ reagoval Brady na zájem novinářů, kteří na něj po příletu čekali na Letišti Václava Havla. Osmaosmdesátiletý Brady přežil Osvětim, v koncentračním táboře ztratil i svou rodinu a o hrůzách holocaustu vydával později svědectví. Od 50. let žije v Kanadě, kde mimo jiné jeho činnost už také ocenili. „Uznání vlastní země je ale důležitější,“ uvedla Bradyho manželka, že oznámení o Řádu T. G. Masaryka přijal s velkým potěšením.  

„Dostal jsem telefonát od pana ředitele Kanceláře prezidenta, že mi bude udělen Řád T. G. Masaryka, a že když se objevím v Praze, že mi pak řeknou detaily, co se má dělat,“ popsal oznámení z 12. října. Původně uváděl, že telefonát obdržel 14. října, datum po příletu upřesnila jeho žena, zkontrolovala ho prý na výpise mobilního telefonu.

Ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt už dříve Bradyho tvrzení zpochybnil. Řekl, že u mnoha lidí zjišťoval, zda by se mohli dostavit, pokud by byli vyznamenáni, či jaký mají zdravotní stav. Říkal jim prý, že jsou v návrhu na udělení vyznamenání. Dodal, že někteří lidé, když se dostanou do návrhu Senátu či sněmovny na vyznamenání, mají pocit, že poctu skutečně získají.

Podle Bradyové ale byly informace jasné. „Bylo nám oznámeno, že ceremonie je 28. října, dostali jsme detaily, kolik lidí se může pozvat a jak to všechno bude probíhat,“ tvrdí. Daniel Herman zveřejnil sms zprávu, která mu byla podle jeho slov doručena od Forejta ve čtvrtek. Ministra v ní informuje, že „diskutovaný návrh na udělení/propůjčení státního vyznamenání byl pro letošní rok odložen“.

Události: Kauza Brady pokračuje, Hermanův strýc přijel do Česka (zdroj: ČT24)

Ovčáček: Brady na seznamu nikdy nebyl

Herman neudělení vyznamenání svému strýci spojuje se svým jednáním během návštěvy dalajlamy v Praze. Podle Hermana prezident Miloš Zeman žádal, aby se Herman s tibetským duchovním vůdcem nesešel, protože by to mohlo narušit vztahy s Čínou a čínskými investory, a že pokud ministr schůzku nezruší, zruší on už schválenou nominaci Jiřího Bradyho na vyznamenání. Prezident se k tomuto obvinění dosud osobně nevyjádřil.

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář ale možnost, že by si Zeman kladl podmínky, odmítl: „Umím si představit, že pan prezident požádal pana Hermana, aby se v zájmu České republiky a v zájmu ekonomických kontaktů s Čínou nesetkal s panem dalajlamou. Ale to, že by tím podmínil vyznamenání jeho strýce, to kategoricky vylučuji.“

Zemanův mlučí Jiří Ovčáček dokonce tvrdí, že Bradyho jméno na seznamu vyznamenaných nikdy nebylo. Radiožurnálu řekl, že seznam podle něj prezident podepsal po návratu z Polska, kde se 14. a 15. října účastnil summitu visegrádských zemí. 

„Je překvapující, že něco takového se v demokratické zemi může stát“

„Přijde nám to velice překvapující, protože Česká republika je pro nás demokratická země, a proto jsme si nedovedli představit, že něco takového by se v demokratické zemi mohlo stát,“ okomentovala údajný nátlak na Daniela Hermana Bradyho žena.

Řada politiků žádá vysvětlení celé situace a mnozí z nich se rozhodli 28. října ceremoniálu nezúčasnit. Místopředseda sněmovny Petr Gazdík svolal dokonce alternativní akci na Staroměstském náměstí. Jiří Brady zatím nepotvrdil, zda se jí také zúčasní, prý se nejprve musí seznámit se všemi podrobnostmi.