Odvolaný Zelený v CERMATu dál ovlivňuje podobu maturit

Praha - Bývalý šéf maturitního úřadu CERMAT Pavel Zelený, kterého ministr školství Petr Fiala v červnu odvolal kvůli chybám při letošních maturitách, stále ovlivňuje jejich podobu. V CERMATu působí jako ředitel nově vzniklé sekce analýz, dat a produkce. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN). Na konci září budou známy výsledky auditu zadaného ministerstvem školství, které mohou znamenat další personální změny.

Jiří Zíka, který byl pověřen vedením CERMATu, pro Zeleného vytvořil speciální místo. „K 1. červenci jsem změnil organizační schéma CERMATu a rozdělil jsem jednu sekci na víc částí a vytvořil tak speciální sekci analýz a produkce,“ sdělil LN Zíka. Zeleného oddělení vyhodnocuje kvalitu maturitních testů a po skončení maturit připravuje analýzy pro školy.

Ministerstvu další Zeleného angažmá v CERMATu nevadí, v budoucnu ale chystá personální změny. „Ministerstvo bude ohledně CERMATu činit další závěry až po skončení auditu, který nyní v CERMATu probíhá a jehož výsledky budou známy koncem září,“ řekl deníku Patrik Kubas z tiskového odboru ministerstva školství.

Bývalý šéf Zelený skončil, protože u letošních maturit se objevila řada chyb. Kvůli příliš těžkému testu z matematiky musel CERMAT zpětně zmírňovat hodnocení. Vlna kritiky se snesla i na hodnocení písemných prací, bylo prý neobjektivní. Navíc se objevilo několik škol, které při písemkách podváděly, CERMAT jim poté umožnil zkoušku zopakovat.

CERMAT
Zdroj: ČT24