Povinnost odstranit billboardy z dálnic může vyvolat i arbitráže

Praha - Od dnešního dne za pět let definitivně zmizí billboardy od českých dálnic a silnic první třídy. Lhůtu stanovilo ministerstvo dopravy v zákoně, který dnes začal platit. Majitelé tak budou muset do pěti let odstranit i reklamní plochy, které byly původně pronajaté na neomezeně dlouhou dobu. Celkem se to týká zhruba 2 500 billboardů. Jde ale o byznys, ve kterém se ročně protočí víc než miliarda korun. Majitelé by se tak mohli proti rušení billboardů bránit.

Billboardy podél dálnice D1 chtělo ministerstvo dopravy začít odstraňovat už letos. Ubylo jich ale jen 15 a do konce roku už zřejmě další nezmizí. Příští rok vyprší smlouva opět jenom dalším patnácti. Řada billboardů má totiž smlouvu uzavřenou na delší dobu než pět let. Není proto vyloučeno, že se jejich majitelé nebudou proti rušení bránit.

„Společnosti, které investovaly do výstavby a povolení, budou samozřejmě své investice chránit podle mezinárodních smluv,“ domnívá se mluvčí A.C.E. Media Vladimír Bystrov. Podle ředitele odboru pozemních komunikací ministerstva dopravy Milana Donta zatím žádné reakce v tomto směru nejsou. „Samozřejmě ale očekáváme, že to nastane po těch pěti letech,“ dodal.

Podle bezpečnostních expertů dojde ročně kvůli billboardům až k několika stovkám dopravních nehod. Všechny by se proto do roku 2017 měly posunout od dálnic alespoň na vzdálenost 250 metrů od krajnice.

Reportáž Jany Horké a Vandy Kašové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod