Nemocnice a ministerstvo počítají odlišně. Na zvýšení platů (ne)bude peněz dost

Události: Navýšení plateb nemocnicím (zdroj: ČT24)

Platy lékařů a sester se mají v příštím roce podle slibu vlády zvýšit o 10 procent, krajské nemocnice se však nemohou dopočítat, zda na to budou mít. Zatím tvrdí, že zvýšené příjmy z úhradové vyhlášky jim na to stačit nebudou a peníze budou muset najít také jinde.

Poskytovatelé akutní lůžkové péče získají podle ministerstva zdravotnictví o 6,3 procenta více než v letošním roce. Zařízení, která poskytují následnou péči, pak o 6,5 procenta více. Asociace českých a moravských nemocnic si ale už v září stěžovala, že je to nedostatečné.

Pokud nemocnice personálu přidají, bude to podle předsedy asociace Eduarda Sohlicha na úkor poskytované péče. Ministerstvo ale tvrdí, že peněz na vyšší ohodnocení lékařů a sester bude dostatek.

Nemocnice: Peníze nestačí

Generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný řekl, že za tři roky dali do mezd více, než bylo „politicky křičeno,“ ale vždy na úkor vnitřních rezerv. Přidané peníze pro příští rok jim prý stejně jako v minulých letech na nárůst platů stačit nebudou.

Také mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo sdělila, že „navýšení plateb ve výši šest procent od pojišťoven nám desetiprocentní navýšení mezd nepokryje“.

Ve středně velké Oblastní nemocnici Kolín avizovaných deset procent přidají, ale na provoz jim prý již peníze nezbydou, uvedl její ředitel Petr Chudomel.

Ministerstvo: Peníze stačí

Ministerstvo zdravotnictví si ale stojí za tím, že všechny nemocnice by peněz měly mít dost.

Podle našich výpočtů a podle dohod, které jsme měli z toho týmu, kde byli i odboráři a zaměstnavatelé, by to šestiprocentní navýšení mělo stačit na desetiprocentní navýšení platů.
Tom Philipp
náměstek ministra zdravotnictví (KDU-ČSL)

Přes nesouhlas nemocnic už ministerstvo vyhlášku určující výši plateb měnit nebude. Aktuální verze je definitivní a ve sbírce zákonů se objeví 1. listopadu.

O něco vyšší částku mají dostat jen léčebny dlouhodobě nemocných. „Tam je to proto, že následná péče má větší část těch personálních nákladů. Tam jsme zohlednili to, že personální náklady v akutní a následné péči nejsou stejné,“ řekl Philipp.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Jednodušší situaci pak mají tradičně zařízení, která spadají přímo pod ministerstvo zdravotnictví. Ve všech fakultních nemocnicích se od ledna automaticky změní platové tabulky.

Peněz bude více

Připravovaná úhradová vyhláška na rok 2017 rozdělí lékařům, nemocnicím a dalším poskytovatelům zdravotní péče o 13 miliard korun více než v letošním roce. Nemocnice z toho dostanou 7,5 miliardy korun. Celkové příjmy veřejného zdravotního pojištění by pak měly činit 274,2 miliardy korun.

Více peněz ve zdravotnictví bude mimo jiné kvůli tomu, že vláda potřetí v řadě rozhodla o navýšení plateb za státní pojištěnce. Příští rok stát za děti, důchodce nebo nezaměstnané odvede na zdravotní pojištění o 3,6 miliardy korun více než letos.