O řediteli Vojenské zdravotní pojišťovny rozhodne konkurz

Správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) se dohodla na vypsání konkurzu na nového ředitele, který by měl nahradit trestně stíhaného šéfa pojišťovny Karla Šteina. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha. Ministerstvo má v radě své zástupce. Spor o to, kdo má vést pojišťovnu do výběru nového ředitele, rada podle informací ČTK nevyřešila.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví už ve středu avizoval, že zástupci resortu budou vypsání výběrového řízení požadovat. „Legální změně v čele pojišťovny nic nebrání,“ uvedl nyní Ladislav Šticha. Ministerstvo zdravotnictví totiž dřívější pokus o Šteinovo odvolání právně zpochybňuje. Štein je trestně stíhán kvůli nehospodárnému nakládání s penězi. 

Správní rada se podle informací ČTK dohodla na požadavcích, které budou ve výběrovém řízení uvedeny. Pojišťovna by nyní měla konkurz připravit a rada se nad návrhem znovu sejde 25. listopadu. 

Kromě toho byla na programu dnešního jednání i personální situace v pojišťovně a rada si měla vyslechnout i některé informace související se zakázkami, kvůli kterým je Štein trestně stíhán. Část členů ale po dohodě na konkurzu odešla, a správní rada se tak stala neusnášeníschopnou. S podobným vývojem se správní rada potýkala i na dřívějších letošních jednáních.

Odvolán, nebo ne?

Zástupci ministerstev zdravotnictví, financí a obrany se od konce září neshodnou na tom, zda byl Štein právoplatně odvolán. Finance a obrana, spravované hnutím ANO, považují Šteina za odvolaného. Právě oni pro jeho sesazení hlasovali.

Karel Štein
Zdroj: ČT24

Podle ministerstva zdravotnictví, v jehož čele je sociální demokrat Svatopluk Němeček, bylo jeho sesazení protiprávní. Zdůvodňuje to mimo jiné tím, že místopředsedkyně tehdy neměla oprávnění zasedání svolat.

S ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, který přes fond Hartenberg spoluvlastní síť klinik zaměřenou na asistovanou reprodukci a genetiku, má ministr Němeček dlouhodobě spory.