Aktuálně.cz: Čína varovala českého velvyslance před zhoršením vztahů kvůli dalajlamovi

Čína vyzvala českého velvyslance, aby se členové české vlády nesešli s dalajlamou, píše Aktuálně.cz. V opačném případě hrozila zhoršením vztahů. Došlo k tomu předtím, než se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal na půdě ministerstva s tibetským duchovním dalajlamou. Nejvyšší ústavní činitelé následně reagovali prohlášením, že jde jen o soukromé iniciativy jednotlivců. Prohlášení nyní kritizovalo patnáct nevládních organizací.

Čínské ministerstvo zahraničí si kvůli návštěvě dalajlamy v Česku povolalo v úterý českého velvyslance v Pekingu Bedřicha Kopeckého. Uvedl to server Aktuálně.cz s tím, že schůzku potvrdilo české ministerstvo zahraničí. Někteří čeští politici avizovali, že se s tibetským duchovním vůdcem setkají.

Zástupce Pekingu podle Aktuálně.cz vyjádřil znepokojení a vyzval k tomu, aby se nikdo z české vlády s dalajlamou nesetkával, jinak by se to mohlo odrazit na vztazích a spoluprací mezi Čínou a Českem. Kopecký údajně upozornil, že dalajlama zamířil do Česka jako soukromá osoba a že rozlišují mezi oficiálním a soukromým programem členů vlády.

Dalajlama dorazil do Prahy začátkem týdne v rámci konference Forum 2000. Během úterý se sešel ale i s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL), a to na jeho ministerstvu. Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i předsedové obou komor parlamentu Milan Štěch (ČSSD) a Jan Hamáček (ČSSD) pak ve společném prohlášení zdůraznili, že setkání dalajlamy s některými politiky je jen soukromá iniciativa jednotlivců.

Z dalších členů vlády se s dalajlamou sešli i místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Ústavní činitelé v prohlášení zdůrazňovali, že schůzky politiků s dalajlamou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka k Číně. Vztahy zemí označili za přínosné a užitečné.

Sobotka nyní uvedl, že o zveřejnění prohlášení rozhodl Hrad. Odmítl zároveň spekulace, že by se před zveřejněním prohlášení sešel s čínskou velvyslankyní v Česku.

„Na tom, že to bylo zveřejněno, nevidím vůbec nic špatného. Naopak si myslím, že je to dobře,“ uvedl Sobotka. Prohlášení podle něj obsahuje stejná stanoviska, jaká zaujímaly i předchozí vlády. „Možná to ty minulé vlády dělaly za zády občanů,“ řekl.

Podle nevládních organizací bylo prohlášení k Číně servilní

Představitelé patnácti nevládních organizací nyní toto prohlášení kritizují. „Česká republika je suverénní demokratickou zemí, která je schopna si určovat zahraniční politiku sama,“ stojí v stanovisku, pod kterým jsou podepsány například organizace Amnesty International, Asociace pro mezinárodní otázky, Centrum pro studium demokracie a kultury, CEVRO, Člověk v tísni či Forum 2000.

Nevládní organizace nevidí důvod, aby nejvyšší představitelé země jakkoliv ujišťovali o své náklonnosti otevřenými dopisy. „Svou servilitou mohou spíše přispět ke znevážení české zahraniční politiky v očích české a světové veřejnosti, nežli její místo upevnit,“ napsaly ve svém stanovisku. Prohlášení ústavních činitelů už dříve vyvolalo kritiku především u pravicové opozice.

obrázek
Zdroj: ČT24

I v reakci na prohlášení se o den později s dalajlamou sešla přibližně padesátka poslanců a senátorů. Některé české univerzity pak vyvěsily tibetskou vlajku. Premiér Sobotka naopak prohlásil, že prohlášení ústavních činitelů plně odpovídá pozici vlády.

Ve čtvrtek poděkovali Hermanovi i dalším lidovcům za schůzku s dalajlamou jejich straničtí kolegové z Prahy. Podle nich tak prokázali věrnost evropským hodnotám, jako je například ochrana lidských práv. „Trvat na zásadách a principech, na kterých stojí naše společnost, považuje pražská KDU-ČSL za projev sebevědomí a dnes tolik potřebné odvahy,“ stojí v prohlášení. 

Podle serveru Česká justice může být za společným prohlášením ústavních činitelů listopadové jednání představitelů 16 evropských zemí s čínským premiérem Li Kche-čchiangem v Rize. Bez vyjádření českých představitelů podle serveru hrozilo, že by se nemuselo uskutečnit bilaterální jednání čínského premiéra s českým.