Dvorská zoo přivítala letos už třetí mládě vzácného nosorožce

Kriticky ohrožený druh nosorožce dvourohého se v královédvorské zoo úspěšně množí. V polovině října se tam narodilo už třetí letošní mládě – po dvou samcích také samička. Současná populace zdejších nosorožců dvourohých tak má 17 kusů, což je největší skupina chovaná v Evropě.

Otcem nového přírůstku nosorožců dvourohých je dvacetiletý samec Mweru, matkou osmnáctiletá Jola. Podle informací zoo proběhl porod bez komplikací. „Jola zvládla porod zcela bez zásahu ošetřovatelů, a stala se tak trojnásobnou matkou. Mládě se ale narodilo s nižší hmotností než obvykle, proto se ho hned po porodu ujali ošetřovatelé, aby zkontrolovali jeho zdravotní stav,“ popsal na stránkách královédvorské zoo kurátor nosorožců Jiří Hrubý.

Kvůli malé velikosti zatím mládě krmí ošetřovatelé. „Malá samička je bystrá a na podávanou lahev ihned správně reaguje. Věříme, že jakmile povyroste, začne ji krmit matka,“ dodal Hrubý.

Nové nosorožčí mládě
Zdroj: ZOO Dvůr Králové

Nedávno dvorská zoo otevřela zmodernizované zázemí pro nosorožce. Návštěvníkům nabízí možnost vidět nosorožce za každého počasí. V jejich vnitřní expozici byla instalována skleněná stěna, která zvířata odděluje od diváků. Je vyrobena z nerozbitného materiálu - podobně jako v expozici slonů.

Novou expozici poznají návštěvníci díky pískovcové soše nosorožce, kterou pro dvorskou zoo zpracoval Václav Kyselka během prvního sochařského sympozia v zahradě.

Nosorožci dvourozí
Zdroj: ČTK

Na konci letošního června zoo poslala do Afriky dalšího nosorožce dvourohého ze svého chovu. Samice Eliška nyní žije v národním parku Mkomazi v Tanzanii. Připojila se ke skupině tří nosorožců, kterou tam dvorská zoo vrátila už v roce 2009 a která v Africe úspěšně odchovala dvě mláďata.

Zoo Dvůr Králové chová i jiné druhy nosorožců. Z 56 dosud narozených nosorožců v této zoo bylo 44 dvourohých. Dále se narodilo pět nosorožců severních bílých, tři jižní bílí, jeden kříženec jižního a severního bílého a tři nosorožci indičtí. První nosorožec se ve Dvoře Králové narodil v roce 1976.