Červíček slíbil policii 700 milionů navíc, jeho partnerka rezignovala na funkce

Praha - Nový policejní prezident Martin Červíček na jednání se zástupci odborů slíbil dalších 700 milionů na povozní náklady. Po jednání Červíček oznámil personální změny na prezidiu - náměstkem pro vnější službu se stane Tomáš Kužel, na pozici ekonomického náměstka zůstane Pavel Osvald. Poslankyně ODS a Červíčkova životní partnerka Jana Černochová se dnes kvůli možnému střetu zájmů vzdala funkce ve sněmovním výboru pro bezpečnost. Odborům nový prezident slíbil, že pokud se budou škrat místa, tak jedině na manažerských pozicích. Na uvolněná místa se budou nabírat policisté do terénu.

„Pan Osvald zůstane náměstkem s tím, že se jeho gesce bude možná prolínat s policejním prezidentem, který si nad tím vezme také odpovědnost,“ uvedl šéf Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek. Podle něho Červíček neplánuje žádné další změny. Kužel ve funkci nahradí dočasně dosazeného Tomáše Václavíka, který bude ředitelem pořádkové služby.

Kužel je spojován s StB

Sedmačtyřicetiletý Kužel, pod kterého bude spadat dopravní nebo pořádková policie, přitom již jednou náměstkem policejního prezidenta byl. Jako ekonomického náměstka si jej vybral v roce 2007 tehdejší policejní prezident Oldřich Martinů. Muž, který byl podle serveru Respekt.cz blízkým spolupracovníkem odvolaného šéfa policie Petra Lessyho a byl i kandidátem na nejvyšší post, byl v minulosti kritizován za to, že byl pracovníkem komunistické Státní bezpečnosti.

Práci u IV. Správy Sboru národní bezpečnosti Kužel v roce 2010 potvrdil serveru iDnes.cz: „U IV. správy jsem byl v roce 1989 jen několik měsíců na tamním školském oddělení a pak jsem šel studovat na důstojnickou školu.“

Černochová rezignovala na sněmovní funkce

Poslankyně ODS a partnerka Martina Červíčka Jana Černochová rezignovala na členství ve sněmovním výboru pro bezpečnost i na funkci předsedkyně podvýboru pro reformu policie, ve kterých zasedala. „Rezignační dopis jsem odeslala k rukám předsedkyně Poslanecké sněmovny Němcové a předsedovi výboru pro bezpečnost Johnovi. Rozhodla jsem se tak sama, abych předešla jakýmkoliv spekulacím o střetu zájmu. V Poslanecké sněmovně bych se dále chtěla věnovat problematice českého vězeňství v rámci výboru pro obranu a veřejné správě,“ řekla ČT24 Černochová.

Červíček slíbil novou organizační strukturu

Podle Štěpánka nový šéf sboru zástupce odborů rovněž informoval o tom, že začne co nejdříve pracovat na organizační struktuře policie, o jejíž podobu se v minulosti přel ministr vnitra Kubice s Lessym. „Vedení bude přímo s krajskými řediteli přímo projednávat podobu s tím, že to nebude žádná šablonovistost, to znamená, že se budou zohledňovat specifika jednotlivých krajů,“ podotkl Štěpánek. Červíček prý chce hledat úspory ve vedení policie. „Já nemůžu říct, že tomu věřím, já spíš řeknu že v to doufám, protože policie už opravdu potřebuje klid, aby mohla opravdu pracovat,“ dodal předseda Unie bezpečnostních složek Zdeněk Buřič.

Bývalý policejní prezident Lessy skončil ve funkci ve středu po devatenácti měsících poté, kdy jej obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Kubice ho propustil ze služebního poměru téměř okamžitě. Lessy je stíhán v souvislosti s kauzou náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka. V deníku Právo mluvil o šéfovi zlínské krajské policejní správy Bedřichu Koutném a jeho náměstkovi Vaňkovi v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Uvedl prý, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího náměstka ředitele brněnské policie Vaňka.