Ministerstvo obrany prodává přebytečné obrněnce

Praha – Přebytečná obrněná vozidla, protitankové střely nebo náboje prodává ministerstvo obrany. Armáda je podle mluvčího ministerstva Jana Pejška již nepotřebuje. Přebytečného materiálu se chce stát zbavit do jara příštího roku. O výzbroj se mohou ucházet podnikatelé, kteří mají povolení k obchodování s vojenským materiálem. Kolik peněz by chtělo za prodej výzbroje získat, ministerstvo nesdělilo.

Obchodníci se zbraněmi mohou od ministerstva obrany zakoupit 70 obrněných pásových vozidel typu BVP-1 vyráběných na Slovensku v 70. a 80. letech minulého století podle sovětské licence. Jsou pancéřovaná a vysoce pohyblivá, bývaly jimi vybaveny mechanizované jednotky armády. K nim zákazník dostane i výzbroj – na 80 tisíc protitankových nábojů 73 PG-15V a přes tři tisíce řízených protitankových střel 9M14M sovětské výroby.

Ministerstvo chce prodat všechna bojová vozidla i jejich výzbroj naráz, upozornilo, že si obchodníci nebudou moci vybírat.

Ministerstvo obrany nepotřebný majetek prodává pravidelně, zbraně však v poslední době nenabízelo. Nedávno vypsalo výběrové řízení na odkup nepotřebných nemovitostí. Nabídlo 25 nepoužívaných objektů či pozemků, jejichž prodejem chce získat nejméně 244 milionů korun. V květnu úřad nabídl téměř 600 kusů nepotřebné techniky, zájemci se hlásili o osobní automobily, pily, pluhy, sekačky či hledačky min.

Vydáno pod