Česko po 8 letech přijímá světovou úmluvu o kontrole tabáku

Praha – V České republice po 8 letech průtahů vstupuje v platnost Úmluva Světové zdravotnické organizace (WHO) o kontrole tabáku. Jde o základní dohodu na snižování spotřeby cigaret a prevenci kouření. Česko bylo posledním členem EU, který mezinárodní dohodu přijímal. Dosud ji schválilo celkem 176 zemí. Podle náměstka pro legislativu ministerstva zdravotnictví Martina Plíška ale jde spíše o rámcová pravidla pro omezení kouření a každý ze států se jí inspiruje pro vlastní zákony. Česko přijímá dohodu v době, kdy se hojně diskutuje o možném zákazu kouření v restauračních zařízeních s výjimkou předsunutých zahrádek. Konkrétní zákon by ministerstvo chtělo prosadit už příští rok.

Zahraniční experti přitom zhruba před týdnem kritizovali Česko za slabý boj proti kouření. Prosazení příslušných zákonů prý v ČR brání silná lobby tabákových firem. Odborníci například upozorňují, že daně z cigaret má Česko na nejnižší úrovni, kterou EU umožňuje. Podle Plíška ale Česko zaostává v ochraně nekuřáků spíše kvůli politickým průtahům. Ratifikace této úmluvy v roce 2005 neprošla v Senátu o jeden jediný hlas, takže tehdy se ten ratifikační proces odložil. Pak zase skončilo jedno volební období a současný pan ministr poté znovu rozjel ten ratifikační proces," připomněl Plíšek. Mezinárodní úmluva prošla sněmovnou a senátem na přelomu roku, v květnu ji podepsal prezident. Oficiálně ale začíná platit až nyní.

Cigaretám v tuzemsku holdují přes 2 miliony lidí a jejich počet navzdory neustálému zdražování neklesá. V posledních letech přibývá kuřáků hlavně u mladých lidí mezi 15 a 19 lety. Ti navíc často přecházejí na levnější variantu - z tabáku si cigarety balí sami, což je podle lékařů ještě větší problém. „Všechna data zdravotnických organizací jasně ukazují, že musíme přitvrdit a směřovat legislativu k větší obraně nekuřáků, zejména v restauračních zařízeních. Předložíme návrh na podzim tohoto roku do vlády, který bude počítat s úplným zákazem kouření v restauračních zařízeních - s výjimkou otevřených zahrádek nebo předzahrádek,“ zmínil náměstek ministra.

Martin Plíšek, náměstek ministra zdravotnictví:

„Vedle toho v návrhu máme posílení ochrany dětí a mladistvých. Navrhneme úplný zákaz kouření v prostorách, kde se organizuje výuka, ve výchovných zařízeních, na dětských hřištích nebo dětských sportovištích a také navrhneme zvýšení sankcí za porušení tohoto zákona.“

Přestávají kouřit naopak lidé přes čtyřicet let, kteří často pociťují zdravotní problémy spojené s kouřením. Závislost na nikotinu přitom patří k jedněm z nejsilnějších, s pomocí odborníků se jí zbaví jen zhruba čtvrtina kuřáků.

Tabákové koncerny před několika dny prohrály právní bitvu o jednotný vzhled cigaretových krabiček v Austrálii. Tamní nejvyšší soud podpořil zákon, podle kterého budou mít krabičky stejnou barvu bez loga výrobce, zato s velkými obrázky varujícími před následky kouření. Zavedení stejného nařízení, jako přijala Austrálie, zvažují i další země - například Británie, Kanada a Indie.

Rozhovor s náměstkem Martinem Plíškem (zdroj: ČT24)