Šéf GIBS: Lessymu se nemstím, zášť necítím

Praha – Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek, na základě jehož šetření byl dnes z funkce policejního prezidenta odvolán Petr Lessy, v Interview ČT24 popřel, že by o prezidentovo odvolání usiloval a že by za Lessyho koncem stála osobní msta. Bílek přitom v minulosti působil jako náměstek policejního prezidenta Oldřicha Martinů a z funkce odešel právě po Lessyho nástupu do funkce.

Ministr vnitra Jan Kubice Lessyho zbavil služebního poměru na základě informací GIBS, která šéfa policie viní z pomluvy a zneužití pravomoci úředního činitele (o důvodech čtěte zde).

„Nestojím za odvoláním policejního prezidenta. Necítím žádnou zášť a nemstím se nikomu. Z funkce náměstka policejního prezidenta jsem odešel sám a na vlastní žádost,“ uvedl v Interview ČT24 Bílek. Vládní opozice – konkrétně poslanec Michal Babák z Věcí veřejných – dnes přitom právě Bílka obvinila z toho, že stojí za sesazením Petra Lessyho, k němuž přistoupil ministr vnitra Jan Kubice.

Ivan Bílek a policejní hry:

Ivan Bílek je analytiky často spojován s někdejším ministrem vnitra Ivanem Langrem. V době jeho působení v čele resortu pracoval jako náměstek policejního prezidenta Oldřicha Martinů, na starost měl uniformovanou policii. Z pozice odešel v únoru 2011, jak sám říká, na vlastní žádost. Neúspěšně usiloval o post policejního prezidenta. V listopadu téhož roku se stal ředitelem nově vzniklé Generální inspekce policejních sborů.

Podle spekulací médií tak došlo k naplnění dohody o dělbě moci uvnitř policie, jež – jak tvrdí kuloární informace – měla být smluvena při první vládní krizi na konci roku 2010. Tehdy Věci veřejné v čele s jejich předsedou Radkem Johnem usilovaly o odvolání policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Na jeho místo nakonec nastoupil Johnem favorizovaný a dnes odvolaný Petr Lessy, ODS pak údajně měla obsadit vznikající GIBS.

Vazby na Ivana Langra Bílek nepopíral ani v dnešním Interview ČT24. „Byl jsem náměstkem policejního prezidenta v době, kdy byl ministrem vnitra Ivan Langer, a plnil jsem úkoly, které byly přenášeny z ministerstva vnitra. V jistých věcech jsme byli ve shodě a v některých věcech jsme nebyli ve shodě,“ uvedl Bílek.

Bílek vzkazuje opozici: Zpochybnění GIBS je i zpochybněním žalobců

Do roviny vyřizování účtů ovšem Lessyho odvolání posouvá především opozice včetně Věcí veřejných, které si ještě jako vládní strana Lessyho do funkce prosadily. Poslanec VV Martin Babák uvedl, že za prezidentovým koncem stojí Bílek spolu s ředitelem personálního odboru ministerstva vnitra Romanem Fidlerem. Obdobně v dnešním Hyde Parku hovořil i Radek John: „Na policejním prezidiu jsou známí Langrovi muži. To byl pan Bílek, pan Fidler, pan Černoušek. Odéeska chce člověka Ivana Langra, který dodnes chodí za premiérem Nečasem a radí mu v bezpečnostních otázkách.“

Kriticky se na adresu dnešních změn ve vrcholných patrech policie vyjádřili i sociální demokraté; předseda strany Bohuslav Sobotka hovořil o „veřejné popravě policejního prezidenta“, stínový ministr vnitra Jeroným Tejc glosoval vzniklou situaci následovně: „Je to účelová snaha o kriminalizaci a odvolání policejního prezidenta. Je evidentní, že GIBS se stala politickou policií.“

Bílek vyjádření opozice popírá. „Politická vyjádření nehodlám komentovat,“ řekl šéf GIBS s tím, že obvinění, které jeho úřad vznesl, dalo za pravdu i státní zastupitelství, a opozice tak zpochybňuje i jeho nezávislost.

Ivan Bílek o hlasu opozice:

„Pokud je zpochybňována nezávislost a práce příslušníků generální inspekce, je současně zpochybňována nezávislost státního zastupitelství, protože státní zastupitelství se ztotožnilo s našimi závěry.“

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Únik policejních informací mezi politiky? Nemám strach, říká Bílek

Skutečnost, že nový policejní prezident Martin Červíček žije s poslankyní za ODS a členkou bezpečnostního výboru Janou Černochovou, nepovažuje Bílek za problém. Neobává se ani úniku informací. „V osobě Martina Červíčka je v čele police člověk, který má zkušenosti z nejvyššího managementu i z nižších postů, a já se domnívám, že toho by Martin Červíček nebyl schopen,“ řekl šéf generální inspekce. „Pokud by takové podezření bylo, tak bychom jej prověřovali, ale žádné takové podezření neexistuje.“

Vydáno pod