Soud poslal advokáta Teryngela do vazby

Praha - Advokát Jiří Teryngel, kterého protikorupční policie podezřívá z více než stomilionového daňového úniku, skončil ve vazbě. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 8. Soudce vazbu uvalil, aby Teryngel neovlivňoval svědky. Advokát s rozhodnutím soudce nesouhlasí a podal stížnost k pražskému městskému soudu. Teryngela zadržela ve středu policie v jeho bytě. Pokud mu soud prokáže vinu, hrozí mu až dvanáct let vězení.

Podle obhájce Jiřího Douchy jsou důvodem Teryngelova zdržení jeho podpisy pod několika smlouvami. Advokát totiž na základě plné moci zastupoval společnost Letka Team, která ho pověřila i podpisem smluv. Podle policie pak firma na základě těchto smluv okradla stát při prodeji cigaret za 750 milionů - když nezaplatila více než 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty. Podle Douchy Teryngel ve své roli nespatřuje jakoukoli účast na trestném činu. Teryngel s vazbou nesouhlasí, a podal proto stížnost k pražskému městskému soudu. Poukazuje na to, že fakticky nemůže nikoho a nic ovlivnit, když se stíhání týká právních kroků, které učinil v minulosti. Jeho postup je podle něj písemně zaznamenaný ve smlouvách a zpětně na něm nelze nic změnit. 

V celé kauze jsou vyšetřováni čtyři lidé, vyslechnuti byli zatím pouze dva. Mezi čtveřicí figuruje i Marko Stehlík, syn bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Policie už ho také zadržela. Po dalších dvou podezřelých, původem ze Slovenska, policie pátrá. Podle Douchy bude Teryngel z vazby propuštěn, až policie získá výpovědi právě těchto dvou obviněných. Doucha dodal, že jeho klient je fyzicky i psychicky v pořádku.

Prominentní právník Teryngel, který dříve pracoval například i pro sociálnědemokratickou vládu Miloše Zemana, měl podle deníku Právo vymyslet návrh na tzv. daňovou optimalizaci a sepsat příslušné smlouvy. To jeho obhájce popírá s tím, že smlouvy připravovala protistrana.

Jiří Teryngel se za minulého režimu angažoval v KSČ a byl členem Lidových milicí. Po roce 1989 zastupoval například právě bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka, šéfa IPB Jiřího Tesaře a jeho náměstka Libora Procházku, ředitele vytunelované Kreditní banky Plzeň Jana Peterku, ale také podnikatele Tomáše Pitra. V roce 2001 byl vyškrtnut ze seznamu České advokátní komory, podle které jednal neeticky, když ve věci sporného pronájmu Českého domu v Moskvě zastupoval obě strany - stát i nájemce. Soud ale později rozhodnutí komory zrušil.