Katolická církev už má vrácený skoro celý nemovitý majetek

Stanislav Přibyl: Vydávání majetku téměř kompletní (zdroj: ČT24)

Katolická církev by mohla v řádu několika měsíců získat zpět téměř sto procent nemovitého majetku, konstatoval v Otázkách Václava Moravce generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Jde ale o majetek – lesy, pole a budovy – o který se nevedou soudní spory.

Až dosud získala katolická církev zpět zhruba 70 procent majetku. To, co zbývá, se týká zejména problémů například s geometrickými plány, aby se pozemky spravedlivě rozměřily, dodal Přibyl. Lesy jsou už navráceny z 90 procent.

„Myslím si, že nějaká desetina procenta tam vždy zůstane, protože ty poslední věci jsou malé pozemky s nějakými komplikacemi, takže už to nemá velký vliv na celek,“ odpověděl Přibyl na otázku, zda je možné říct, že vše bude vypořádáno do půl roku. Dodal také, že církev by ráda v maximální možné míře objem majetku zachovala.

Většina žalob na kraje byla stažena

Biskupové se v červenci rozhodli, že stáhnou žaloby na kraje, ve kterých se církev domáhala určení vlastnictví majetku. Podle Přibyla bylo k 1. říjnu z 46 podaných žalob 44 staženo. „Dvě žaloby zůstávají. V první se odvolal kraj, je to v procesu a je zájmem kraje, aby se žaloba vedla,“ dodal. Druhá a jediná žaloba, která zůstane, je neplatný převod ze státu na kraj v roce 2008. Rozhodnout ji musí určovací žaloba. 

Na nejbližším zasedání sněmovny se podle informací ČT budou poslanci také zabývat návrhy komunistů a jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) na zdanění peněžní části církevních restitucí a příspěvků na činnost církví.

Pokud by však jeden z návrhů parlamentem prošel, mohl by být podle názoru legislativců v rozporu se smlouvami, které stát s církvemi uzavřel, a narazit u Ústavního soudu. Přibyl k tomu dnes řekl, že církve s poslanci nevyjednávají, protože si myslí, že zákon o majetkovém vyrovnání je jasný. 

Církve dostanou na základě restitucí od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za ty nemovitosti, které se v rámci restitucí nevydávají, pak mají v dalších 30 letech získat 59 miliard navyšovaných o inflaci. Na druhou stranu se jim bude postupně snižovat příspěvek na podporu jejich činnosti, a to až na nulu. Letos vychází tento příspěvek na necelých 1,5 miliardy.