Lessy končí v čele policie, Kubice ho zbavil služebního poměru

Praha - Policejní prezident Petr Lessy skončil v čele policie a byl zbaven služebního poměru. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ho viní z pomluvy a zneužití pravomoci úředního činitele. Informoval o tom server E15.cz. Lessy serveru řekl, že trestní oznámení je nesmyslné, účelové a že se hodlá bránit, což v rozhovoru pro ČT potvrdil s tím, že po přečtení rozhodnutí se domnívá, že jeho šance na návrat do funkce jsou vysoké. O zbavení služebního poměru rozhodl ministr vnitra Jan Kubice. Lessy je nyní na nemocenské.

Lessy se bude podle svých slov bránit. S obviněním „bytostně nesouhlasí“. K věci se nebude více vyjdařovat, dokud si nezvolí právníka. Lessyho ve funkci policejního prezidenta nahradil jeho náměstek Martin Červíček, rozhodl vzápětí Kubice.

Lessy pro ČT potvrdil, že se bude bránit

„Ty věci, které jsou zde uváděny, jsou chybně vykládány a myslím si, že budu mít dostatek důkazů pro jejich vyvrácení… Bránit se budu právní cestou. Proti usnesení o zahájení trestního stíhání je opravný prostředek a rovněž proti tomuto propuštění bude podán rozklad ministru vnitra,“ řekl Lessy v rozhovoru pro ČT. 

Lessyho obvinění se týká kauzy šéfa zlínské krajské policejní správy Bedřicha Koutného a jeho náměstka Jaroslava Vaňka. Lessy loni v září v rozhovoru pro Právo řekl, že jeden z obviněných údajných členů Toflova gangu Rudolf Setvák ještě jako šéf brněnské pobočky policejní inspekce údajně smetl ze stolu několik trestních oznámení směřovaných právě vůči Vaňkovi. Na adresu Koutného pak uvedl, že svého náměstka „velmi kryje“. Vaněk i Koutný tehdy všechna Lessyho tvrzení odmítli a podali na něj trestní oznámení rovněž pro pomluvu. Lessy ale své výroky popřel.

Mluvčí GIBS Radka Sandorová:

„Dnešním dnem byl našimi pracovníky obviněn z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a z přečinu pomluva pan policejní prezident Petr Lessy. V tuhle chvíli probíhají procesní úkony, které provádí náš vyšetřovatel. Co se týká dalšího sdělování informací, si vyhradil státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze právo k tomuto případu, takže až do jeho dalšího rozhodnutí nemůžeme poskytovat bližší informace.“

Věc už tehdy řešila inspekce, nicméně ji v prosinci odložila s tím, že se trestný čin nestal. Stejným výsledkem pak skončilo i následné kázeňské řízení, které s Lessym vedl ministr vnitra Jan Kubice.

Případ se ale v srpnu znovu otevřel na základě nových informací. Podle mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové předal Lessy tisku úřední písemnost, kterou získal v souvislosti s výkonem své funkce, a zároveň mu poskytl zjevně nepravdivé informace. Chtěl tím prý poškodit jiné vysoké policejní funkcionáře.

GIBS odmítla, že by šlo o hon na Lessyho

Prozatímní ředitel GIBS Ivan Bílek ČT potvrdil, že v celé kauze byly zjištěny nové skutečnosti. Informace se podle něj musí prověřovat i v odložených případech, konkrétnější však nebyl. Zároveň odmítl, že by šlo o hon na policejního prezidenta. „Děláme svoji práci,“ prohlásil Bílek. 

Vydáno pod