V Senátu zůstane vládní koalici ústavní většina, Štěch chce dál být předsedou

Současné vládní koalici zůstane v Senátu ústavní většina. K té je při plném stavu horní komory třeba 49 hlasů. Do klubů ČSSD, ANO a KDU-ČSL podle propočtů přibude po senátních volbách potřebných 14 senátorů včetně nestranice Miluše Horské, která je součástí lidoveckého klubu. Dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) je připraven se o funkci znovu ucházet. Místopředsednické křeslo by rádi získali Starostové a nezávislí.

Senátní ústavní většina má v současném politickém rozložení sil pouze symbolický význam. Vládní koalice totiž nemá podobnou většinu ve Sněmovně. K přijímání ústavních změn tak potřebuje také hlasy opozice.

Ve Sněmovně ústavní většina čítá 120 hlasů z 200, v Senátu je však pohyblivá. Představuje tři pětiny senátorů přítomných na zasedání horní komory. Pakliže se dostaví všech 81 senátorů, je pro ústavní většinu třeba 49 hlasů.

ČSSD, nejsilnější strana Senátu

Největší silou bude v Senátu i po volbách disponovat sociální demokracie s 25 křesly. 11 senátorů bude v horní komoře hájit KDU-ČSL, mnozí zástupci však uspěli v koalicích lidovců s dalšími stranami. Hnutí ANO stejně jako občanští demokraté budou mít 7 zástupců.

4 senátoři usednou v Senátu díky spojenectví lidovců a zelených. 3 křesla budou mít Starostové a nezávislí, o další 3 se podělí s TOP 09 za společně podporované kandidáty. 2 kandidáty budou mít Severočeši, stejný počet senátorů je zcela nezávislý na politických subjektech.

Volební souhrn: Výsledky 2. kola senátních voleb v Událostech ČT (zdroj: ČT24)

Senátoři s koaliční podporou

Zbytek Senátu je roztříštěný. Celkem 17 senátorů v něm usedne s podporou většího počtu stran a hnutí, nebo se hlásí k některé z menších stran, za niž žádný jiný kandidát neuspěl. Je proto otázkou, jakým způsobem se tito zástupci rozmístí do jednotlivých senátních klubů.

Senátoři se v horní komoře mohou sdružovat v klubech, ať již kandidovali za politickou stranu, v koalici partají a hnutí nebo jako nestraníci. K založení klubu je zapotřebí nejméně pěti senátorů.

Před obměnou třetiny Senátu bylo v horní komoře celkem 6 klubů, kromě sociálních a občanských demokratů jím disponovala také KDU-ČSL společně s nezávislými kandidáty, Starostové a nezávislí a ve společném v klubu zasedali zástupci zvolení za SPO a KSČM. Společně se Severočechy mělo klub také hnutí ANO. 6 senátorů nebylo zařazeno v žádném z klubů.

Senátorské kluby před volbami
Zdroj: ČT24
Pravděpodobné senátorské kluby po volbách
Zdroj: ČT24

Štěch chce zůstat předsedou

Dosavadní předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že je i po změně třetiny Senátu připraven znovu se o funkci ucházet. Musí jej k tomu ale vyzvat stranický klub. „Záleží ale na plénu Senátu, zda by takový návrh podpořil,“ dodal Štěch s tím, že jednání se po dnešku otevírají.

obrázek
Zdroj: ČT24

O místo ve vedení Senátu mají zájem také Starostové a nezávislí. Spolu s partnerskými senátory zřejmě vytvoří klub s více než deseti členy a budou požadovat místopředsednické křeslo, radoval se po volbách předseda hnutí Petr Gazdík.

„Určitě bychom rádi promluvili do složení vedení Senátu. Ten počet nás k tomu opravňuje. My teď nebudeme předem říkat, kdo by byl nominován, ten senátní klub se musí napřed sejít,“ nechtěl Gazdík spekulovat, kdo by se novým místopředsedou měl stát.

Stejnou ambici má ANO, oznámil místopředseda strany Jan Volný. Kdo by měl za hnutí kandidovat do vedení horní komory, také nespecifikoval.