Fotky do knihy o Václavu Havlovi chodí, i když je už hotová, říká Žantovský

Žantovský: Sešlo se nám přes dva tisíce fotografií (video z 14.10. 2016) (zdroj: ČT24)

V rámci oslav nedožitých 80. narozenin prezidenta Václava Havla se představuje kniha fotografií s názvem: Hele, Havel!, do které po výzvě autorů posílali lidé amatérské snímky prvního prezidenta České republiky. Fotografií se sešlo nad očekávání mnoho, některé nám lidé stále posílají, ačkoli je do knihy už nejde přidat, uvedl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Kniha patří spolu s vernisáží snímků k vrcholu oslav, které v sobotu večer pokračují v Lucerně.

„V tuhle chvíli je to, myslím, přes dva tisíce fotografií. V knize samotné byl prostor pro 200 nejvýraznějších,“ přibližuje Žantovský. Mnohem víc fotografií pojme výstava, která startuje s vrcholem podzimních oslav v pražském paláci Lucerna. „Všem dáme prostor na on-line výstavě na internetu, kterou připravujeme,“ podotýká Žantovský.

Sám měl možnost asi tisícovku obrázků vidět. V rámci knihy a výstavy se neobjeví žádné profesionální fotografie, což přidává na autentičnosti laických snímků, které nebývají nijak aranžované. „Jsou to náhodné momentky, jak se baví s kamarády, jak jede na lyžích, jak se svým vojenským dramatickým ochotnickým souborem někde stojí v uniformách,“ přibližuje ředitel knihovny. 

Oslavy nedožitého jubilea vrcholí v Lucerně

Osmdesátka gratulantů a stovky diváků přišly v sobotu do pražské Lucerny, aby vzdali hold Václavu Havlovi. Program, který potrvá až do nedělních 02:00 ráno, zahájil ředitel Havlovy knihovny Michael Žantovský parafrází textu z Havlovy slavné hry Zahradní slavnost. Kromě Koncertu mohli návštěvníci vidět už zmíněnou vernisáž fotografií, projekce dokumentů nebo Havlova Odcházení.

Účastníci koncertu si v pražské Lucerně připomněli nedožité osmdesátiny dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla.
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Akce se účastní mimo jiné prezidentův bratr Ivan Havel s manželkou, přijít by měli někdejší disident a pozdější politik Alexandr Vondra, bývalý Havlův kancléř a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kapela The Plastic People of the Universe či spisovatelé Jáchym Topol a Vlastimil Třešňák. 

Podzim je Havlův

Vzpomínky na Václava Havla probíhaly v průběhu celého roku, v říjnu ale vrcholí. Třeba cyklus Českých center zahrnuje výstavy, divadla, filmové projekce, přednášky, besedy s pamětníky. V některých zemích se téma objevilo už na jaře.

Národní divadlo přichystalo podzimní festival Pražské křižovatky. Liberecké divadlo F. X. Šaldy vzpomnělo na bývalého prezidenta jeho méně známou aktovkou Motýl na anténě. Brněnské divadlo Husa na provázku zas připravilo festival Málo bylo Havla!

Vydáno pod