Dražebník podle žalobců Českým drahám zpronevěřil 70 milionů

Městské státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na Milana Kremela kvůli zpronevěře peněz Českých drah. Podle žalobců si nechával část výtěžku za prodaný nepotřebný majetek. Kremel, který šéfoval zkrachovalé dražební společnosti Clanroy, už je obžalovaný za zpronevěru peněz Lesů ČR.

„V případu jsou dva obvinění, trestní sazba je pět až deset let,“ sdělila ČT mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Doplnila, že obžalobu státní zastupitelství podalo na konci května. Dráhy údajně nedostaly zhruba 70 milionů korun z uskutečněných dražeb.

Milan Kremel už figuruje v obdobném případu. Letos v červenci soud začal znovu řešit zpronevěru 55 milionů korun od Lesů ČR. Kremel ale vinu odmítá, z peněz si prý nenechal ani korunu. Soud se ke kauze vrátil po dvou letech. Kremel totiž po zahájení procesu odjel do zahraničí, kde se skrýval. Letos v březnu ho policie dopadla v Německu.

Kremel se hájil tím, že byl do funkce šéfa představenstva dosazen jako bílý kůň. V čestném prohlášení soudu napsal, že podvody byly daleko rozsáhlejší, než policie zjistila. Sám se označil za zneužitého pěšáka v systému, který tuneloval řadu firem na realitním trhu. Za hlavního pachatele označil muže, který oficiálně nikde nefiguruje a nemá na sebe žádný majetek.

Firma Clanroy je ovládána společností se sídlem na Seychelských ostrovech. Předtím než se na konci roku 2013 dostala do insolvence, byla s výnosem aukcí 318 milionů korun třetí největší dražební firmou v Česku. Prodávala nepotřebný majetek státních firem, peníze z některých dražeb ale vlastníkům nemovitostí nepředala.

Vydáno pod