Ruští špioni zkoumali ekonomiku ČR, Číňané technologie

Praha - Ruské zpravodajské služby se v minulém roce na českém území zaměřily na oblast politiky a ekonomiky. Ve zveřejněné výroční zprávě za rok 2011 to uvádí Vojenské zpravodajství (VZ). Čínské zpravodajské služby se podle VZ snažily především o technologickou špionáž. Vojenští zpravodajci získali rovněž poznatky o aktivitách služeb z Blízkého a Středního východu v ČR.

Vojenská tajná služba tak ve veřejné části své zprávy potvrzuje informace, které nedávno zveřejnila také civilní kontrarozvědka. Výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) totiž popisuje zájem Rusů především o informace týkající se dostavby jaderné elektrárny Temelín; o zakázku se totiž uchází mimo jiné také česko-ruské konsorcium.

Ruská špionáž představuje pro českou obranu hrozbu číslo jedna

Vojenské zpravodajství se na činnost ruské vojenské rozvědky GRU a civilní rozvědky SVR loni soustředilo prioritně. Ruské tajné služby jsou totiž nadále považovány za největší špionážní hrozbu pro českou obranu. „Lze konstatovat, že resort ministerstva obrany není jejich prioritním cílem a těžiště ruských zpravodajských operací směřuje spíše do politické a ekonomické oblasti,“ stojí ve výroční zprávě VZ.

Podle stejného materiálu vojenští zpravodajci také sledovali aktivity čínských služeb v ČR. Ty měly zájem především o firmy a instituce, které se zabývají vývojem takových pokročilých technologií, které by mohly pomoci modernizaci čínského hospodářství či armády.

Člen sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství Antonín Seďa (ČSSD):

"Vojenské zpravodajství vydalo za rok 2011 osm set třicet dva zpravodajských výstupů… Špioni jsou odhalováni a vykázáni z České republiky, není to v desítkách, ale spíše v jednotkách kusů."

Civilní BIS svou výroční zprávu odtajnila před týdnem. Podle ní převažovala mezi zájmy ruských zpravodajců ekonomická témata, která se ale často překrývala s politickými a obrannými. Hlavní zájem vnímala česká kontrarozvědka v souvislosti s energetikou a ve zprávě zmiňuje tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. „Ruské zpravodajské důstojníky však bylo možno zaznamenat i na různých společenských či networkingových akcích, kde se snažili utužovat staré kontakty a poznávat nové lidi,“ uvedla BIS.

Pravicové extremisty láká vojenský výcvik

Podle zprávy VZ zůstává česká armáda nadále v centru pozornosti pravicových extremistů, kteří mají zájem v ní sloužit. Vojáci s pravicovým extremismem sympatizující prý navíc využívají všech právních možností, jak zabránit svému propuštění do civilu. „Prověřování nově přijatých vojáků z povolání z pohledu jejich možných vazeb na prostředí extremismu zůstává jednou z priorit činnosti Vojenského zpravodajství,“ uvádí výroční zpráva. Vojenští zpravodajci ale také konstatují, že někteří z vojáků z povolání, u nichž byly v minulosti zjištěny vazby na prostředí pravicového extremismu, své kontakty tímto směrem utlumili. Důvodem prý byla zejména opatření ministerstva obrany, ale pominout nelze ani „proces jejich osobnostního vyzrávání a změny životních priorit“.

Teroristický útok ČR spíše nehrozí

Nebezpečí teroristického útoku v České republice je nízké, terorismus spojený se „zvrácenou interpretací islámu“ je ale bezpečnostním rizikem pro Česko a jeho spojence i kvůli vojenskému angažmá NATO v Afghánistánu, varují zpravodajci. Vojenské zpravodajství (VZ) také zaznamenalo určitý vývoj v podobě nábožensky motivovaného terorismu.