Placené nájemné by mělo být od příštího roku tržní

Praha – Dnes proběhne seminář, který představí jeden z materiálů připravovaného zákona o sociálním bydlení. Podle slov předsedy Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR Tomislava Šimečka, který byl hostem Studia 6 na ČT24, se lidem, kteří nemají dostatek finančních prostředků, musí pomáhat. Odkazuje na ústavu, která říká, že všichni mají právo živit se prací. Přičemž ti, kteří toto právo bez vlastního zavinění nemohou vykonávat, mají právo na to, aby jim stát finančně pomáhal.

Situace se podle slov Šimečka podstatným způsobem zlepšila. „V době, kdy tomu šéfoval pan poslanec Křeček, snažil se hájit zájmy nájemníků na úkor pronajímatelů. Teď se zdá, že současné vedení je mnohem realističtější. Současný návrh zákona je natolik legislativní paskvil, že nám to umožnilo se velice dobře dohodnout. Poněvadž takovýmto způsobem řešení problémů sociálně potřebných nelze dělat,“ dodal předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR.

Musí se zjistit, zda je domácnost v zaviněné, nebo nezaviněné nouzi, tvrdí Šimeček

Od 1. ledna 2013 by měly postupně všechny nájemní vztahy přejít na vztahy založené z hlediska výše nájemného na tržních principech. Placené nájemné by tedy mělo být obvykle tržní. Šimeček tvrdí, že lokality, kde teprve dojde k přechodu na tržní nájemné, jsou lokality, kde už podle zákona se to nájemné výrazně přiblížilo k tržním hodnotám. „Zákon, který my předkládáme, je věc, která je dlouhodobě řešená. Už dříve jsme připravili obdobný zákon, který byl předložen do parlamentu, ale ani ten, ani vláda se tím nezabývaly,“ vysvětlil.

Hlavní principy nového českého zákona o sociálním bydlení spočívají dle Šimečka v tom, aby se nejdříve zjistilo, zda je domácnost v zaviněné, nebo nezaviněné nouzi. Zda je tam proto, že nechce pracovat, nebo proto, že nemůže pracovat. Ti, co nemohou, by pak prý měli okamžitě dostat pomoc na to, aby si mohli na volném trhu pronajmout byt odpovídající velikostně jakémusi minimu, které je pro důstojné bydlení potřeba. „Ti, kteří se ocitnou v zaviněné nouzi, u těch je třeba, aby zákon jasně řekl, že se o ně musí postarat obce, a to v mnohem nižší úrovni služeb než pro ty lidi v nezaviněné nouzi,“ dodal Šimeček.

Rozhovor s Tomislavem Šimečkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod