Povolební jednání: ANO má jisté další dva hejtmany, sever Čech asi přenechá komunistům

UDÁLOSTI: Další kraje hlásí posuny v jednání o koalicích (zdroj: ČT24)

Pátým dnem krajští, dílem ale i vrcholní politici intenzivně jednají o vytvoření koalic v krajích. Hnutí ANO, které vyhrálo v devíti ze třinácti krajů, ale vzápětí začalo ztrácet při vyjednávání, další ztráty již nepřipustilo. Do krajských vlád téměř jistě bude mluvit ve středu Čech i na jejich severu a pozice drží i na jihu republiky – od Budějovic přes Jihlavu po Brno.

  • Jihomoravský kraj: ANO, ČSSD, TOP 09 + Žít Brno,  Starostové pro Jihomoravský kraj
  • hejtman z ANO
  • Královéhradecký kraj: ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostové a Východočeši, TOP 09
  • hejtman z ČSSD
  • Moravskoslezský kraj: ANO, KDU-ČSL, ODS
  • hejtman z ANO
  • Olomoucký kraj: ANO, ČSSD, ODS
  • hejtman z ANO
  • Pardubický kraj: ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj, ODS, STAN
  • hejtman z ČSSD
  • Plzeňský kraj: ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj, Starostové a Patrioti s podporou Svobodných a Soukromníků
  • hejtman z ČSSD

Středočeský kraj

Největší změny přinesl pátý den povolebních vyjednávání ve Středočeském kraji. Zdálo se, že vítězné ANO v zájmu dohody ustoupí Starostům, kteří skončili jen s malou ztrátou druzí, v jejich požadavku na hejtmanské křeslo. STAN ale nakonec na vrcholném postu netrvají a ponechají ho lídryni ANO Jaroslavě Pokorné Jermanové. Výměnou však budou mít stejný počet křesel v radě jako vítězné hnutí.

Přestalo však být jasné, kdo další do koalice ještě usedne. Původně to měla být TOP 09, Pokorná Jermanová však nově oslovila i ODS. Pro TOP 09 by její účast znamenala marginalizaci pozice v radě. Přečtěte si podrobnosti o středečním vyjednávání ve Středočeském kraji.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji ještě zcela jasno není. Mohla by ale vzniknout koalice dvou nejsilnějších, tedy ANO a komunistů. I když KSČM nezopakovala vítězství, kterého v regionu dosáhla před čtyřmi lety (a také v roce 2000), má navíc naději na udržení hejtmanské funkce.

Její ponechání Oldřichu Bubeníčkovi (KSČM) podpořil i šéf ANO Andrej Babiš. Obává se totiž, že by se komunisté mohli pokusit dohodnout se s ČSSD a ODS či SPD-SPO a ANO poslat do opozice, jak se to stalo již v několika krajích. Přečtěte si podrobnosti o vyjednávání v Ústeckém kraji.

Jihomoravský kraj

V Jihomoravském kraji se ANO vzniku koalice všech proti sobě již nemusí bát. K již dohodnutému spojení ANO s TOP 09, která kandidovala společně se Žít Brno, a se Starosty pro jižní Moravu, se večer připojili sociální demokraté. ANO a jeho spojenci dříve vyjednávali i s lidovci, ale ti nakonec míří do opozice. Přečtěte si podrobnosti o středečním vyjednávání v Jihomoravském kraji.

Královéhradecký kraj

Zatímco v řadě krajů není jasné ještě vůbec nic, v Královéhradeckém již vyjednávání prakticky skončilo. Strany, které oznámily dohodu o koalici hned večer po volbách, ji nyní mají už podepsanou.

I když v Královéhradeckém kraji vyhrálo ANO vůbec nejjednoznačněji z celé republiky, skončilo v opozici, region budou nadále spravovat politici z ČSSD v čele s Jiřím Štěpánem spolu s novými radními za ODS, Koalici pro Královéhradecký kraj, Starosty a Východočechy a TOP 09. Přečtěte si podrobnosti o koalici v Královéhradeckém kraji.

Jihočeský kraj

Na jihu Čech ještě není jasné, kdo bude vládnout. Jde o jeden ze dvou krajů, kde zvítězila ČSSD a získala zde vůbec největší podíl hlasů. Sociální demokraté sice počítají s koalicí s ANO, k většině v zastupitelstvu ale potřebují ještě třetího partnera. Nebude jím ODS.

Hejtman Jiří Zimola sice s občanskými demokraty vládl po roce 2008, ale nyní tvrdí, že jsou pro něj „příliš napravo“. Již dříve se sociálnědemokratický lídr vymezil také vůči stranám z volební koalice Pro kraj (STAN, HOPB a TOP 09). ANO zase nechce do koalice s lidovci. Přečtěte si více o vyjednávání v Jihočeském kraji.

Kraj Vysočina

Ani ve druhém regionu, kde letos zvítězila ČSSD, zatím není zcela jasno, kdo mu bude vládnout. Sociální demokraté ale mají na Vysočině dohodu s druhým ANO. Do koalice potřebují ještě třetího člena.

V úvahu připadá také komunistická podpora menšinové rady. ČSSD ovšem současně začala hovořit o konkrétní podobě rady. Chce v ní mít nejméně pět křesel. Přečtěte si více o posunu v jednání v Kraji Vysočina. 

Kde už je hotovo

Kromě Královéhradeckého kraje, kde již je hotová koaliční dohoda, jsou prakticky dojednaná politická spojenectví i v Pardubickém a Plzeňském kraji, kde rovněž vznikly široké koalice bez vítězného ANO. Babišovo hnutí naopak bude mít hlavní slovo v radě Olomouckého kraje, kde je domluvená koalice ANO, ČSSD a ODS. Jasno je i v Moravskoslezském kraji, kde šéf ANO hned po volbách vyloučil koalici se stranami dosavadní levicové rady a rychle se dohodl s KDU-ČSL a ODS.