Legální konopí by pacienty vyšlo na zhruba 1200 korun měsíčně

Praha – Za dávku legálního konopí by lidé v lékárnách zaplatili měsíčně zhruba 1200 korun. Jeho cena by ale mohla klesnout, pokud by se licencované konopí začalo vyrábět v Česku. Zákon o legalizaci konopí pro léčebné účely musí ještě schválit sněmovna – pokud by se tak stalo, tak ho zatím pojišťovny hradit nebudou, píše Mladá fronta DNES. V lékárnách by se mohlo legální konopí objevit příští rok na jaře.

„V budoucnu, až bude zákon platit, se určitě povede jednání o alespoň částečné úhradě pacientům ze zdravotního pojištění,“ řekl deníku náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Konopí bude na předpis, zatím ale není jasné, na jaké množství budou mít lidé nárok.                     

Konopí budou do lékáren dodávat licencovaní výrobci a pěstitelé. Zhruba rok a půl by se mělo dovážet ze zahraničí, pravděpodobně z Nizozemska, zájem má i Izrael. Lékový úřad ale stanoví podmínky pro vydání licence na pěstování v Česku. Pěstitelská firma bude prodávat jen státu a bude muset například garantovat stejný obsah účinné látky v každé várce.   

Poslaneckou novelu zákona o léčivech podpořila sněmovna v prvním kole v červnu. Předložili ji poslanci ze všech sněmovních stran v čele s předsedkyní dolní komory Miroslavou Němcovou (ODS). Podle ní dokáže konopí ulevit od bolesti lidem s rakovinou, Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, atopickým ekzémem nebo lupénkou. Někteří poslanci ale s přijetím návrhu nesouhlasili.