Nového ředitele DPP může vybírat i headhunter

Praha – Rada hlavního města Prahy bude nejspíš zítra řešit situaci v dopravním podniku po odvolání Vladimíra Liche. Projednat by mohla i návrhy, jak bude nový šéf firmy vybrán. Dozorčí rada pražského dopravního podniku už má podklady pro výběr šéfa podniku. Ředitel personálního úseku Lumír Tesař vypracoval materiál, který počítá s dvěma variantami výběru. Buďto personální oddělení uspořádá výběrové řízení, nebo si má dopravní podnik najmout externí firmu, která by nového šéfa vybrala.

„Během dne jsem ho dostal, dostali ho i ostatní kolegové z dozorčí rady. V případě, že nebudou mít nějaké připomínky, může být materiál předložen valné hromadě,“ prohlásil ve Studiu ČT24 předseda Dozorčí rady DPP Jiří Nouza (TOP 09). Podle jeho slov počítá koncepce se dvěma postupy; výběr nového ředitele doporučuje buďto výběrové řízení, které podle stanovených podmínek zrealizuje personální úsek pražských dopravních podniků, nebo prostřednictvím tzv. headhunterské společnosti. Mezi podmínkami pro případné výběrové řízení jmenoval Nouza vysokoškolské vzdělání, praxi v managementu nebo třeba občanskou bezúhonnost.

Podle odborníka na vyhledávání top manažerů Jana Bubeníka, který byl hostem Studia 6 na ČT24, má podnik za úkol dodávat veřejnosti dopravní obslužnost v určitém komfortu, kvalitě a rozsahu. Kritériem pro výběr manažera je proto podle něj dosažení takové kvality služeb v určitém rozpočtu a čase.

Dočasného ředitele podniku Vladimíra Liche odvolalo představenstvo pražského dopravního podniku 16. srpna. Z vedení firmy byl odvolán hlasy ODS i TOP 09 proti vůli primátora Svobody. Ten ho považoval za dobrého manažera, který se zasadil o úspory, jež v poslední době pražský dopravní podnik zaznamenal. Navíc upozornil, že Lichovo odvolání přišlo v okamžiku, kdy podal trestní oznámení kvůli nevýhodným smlouvám. Prezident Federace profesních odborů Jiří Obitko ve Studiu ČT24 uvedl, že Lich v čele dopravního podniku plnil v některých oblastech přímé pokyny primátora.

Nový šéf DPP by měl být podle primátora vybrán co nejdřív, aby zamezil odtékání peněz z největší akciové společnosti vlastněné městem. Zřejmě ale opět půjde spíše o krizového manažera, protože klasické výběrové řízení by trvalo nejméně dva měsíce a to je dle Svobody příliš dlouho.

Jan Bubeník, odborník na vyhledávání top manažerů:

„Zdá se mi logické, že poté co bývalý policejní vyšetřovatel řekne, že byla v podniku skupina organizovaného zločinu, je potřeba tam dosadit krizového manažera. Ten nejdřív zmapuje, v jakém ekonomickém stavu ten podnik je, pak se tam teprve může dát dlouhodobý manažer.“

Ten se přiklání k názoru primátora Svobody, že odvolání Liche poté, co podal trestní oznámení, které bude asi dosahovat i na lidi, kteří jsou doteď v orgánech společnosti, se mu zdá velmi symptomatické.

Při výběru generálního ředitele by podle Bubeníka měly orgány města stanovit, co má dopravní podnik pro město zajišťovat, měly by taky vymezit konkrétní úkoly. „Především co a dokdy má tento manažer dodat a podle toho ho potom hodnotit. Čeští špičkoví manažeři se prosazují v Evropě i ve světě. Nemyslím si proto, že by čeští manažeři častěji zklamávali svoje akcionáře než ti v zahraničí,“ dodal Bubeník.

Vydáno pod