Miliardu z CS fondů by mohl stát chtít i po Tykačovi

Praha - Kauza vytunelovaných CS fondů už připravila státní pokladnu o 80 milionů korun. Teď navíc hrozí, že ještě přijde o více než miliardu. Ministerstvo financí proto zvažuje, že bude vymáhat odškodné po lidech odpovědných za vykradení fondů. Soud totiž minulý týden naznačil, že hlavním pachatelem miliardového tunelu může být podnikatel Pavel Tykač. Právě po něm by podle právníků mohl stát peníze vymáhat.

Za vytunelování CS Fondů je podle pravomocného rozsudku odpovědný i stát, který tunelu nezabránil. Jedné z firem už za to zaplatil skoro 80 milionů korun. Podle nedávného výroku nejvyššího soudu by se ale měla česká justice zabývat i odškodněním lidí, kteří ve fondech dohromady přišli o miliardu a dvě stě milionů.

„Není tady důvod, aby to platil stát a státní kasa. Je ale samozřejmě třeba určit, kdo byl ten iniciátor… Skupinou, která řídila vytunelování, byl jednoznačně Tykač a Dienstl,“ řekl ČT svědek a bývalý spolupracovník Tykače František Bušek. Mluvčí ministerstva financí Jakub Haas potvrdil, že stát by mohl škodu vymáhat. Městský soud v Praze totiž minulý týden obnovil Tykačovo trestní stíhání.

Podnikatel, který patří k nejbohatším Čechům a je hlavní postavou v obchodu s uhlím, ale odmítá, že by měl na vytunelování CS Fondů jakýkoli podíl. Zaskočilo ho už samotné rozhodnutí o obnově stíhání. Případné vymáhání peněz u českých soudů by ale podle právníků mohlo začít nejdříve za několik let. Soudy totiž musejí nejprve pravomocně rozhodnout, zda je Tykač v kauze tunelování CS Fondů vinný, či ne.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)