Středočeský kraj by mohla řídit koalice ANO, STAN a TOP 09

Ve Středočeském kraji se rýsuje koalice ANO, STAN a TOP 09. Jejich zástupci se dohodli, že budou jednat exkluzivně v tomto formátu. Uvedli to předsedové středočeských organizací ANO a STAN František Petrtýl a Věslav Michalik. Hejtmankou by se přitom nemusela stát lídryně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová.

„My jsme odpoledne jednali s ANO a TOP 09 a dohodli jsme se, že budeme v tomto jednání na exkluzivní bázi pokračovat a pokusíme se dosáhnout nějaké dohody. Samozřejmě nevíme, jestli se nám to podaří,“ uvedl Michalik. Pokud by jednání v tomto formátu zkrachovala, pak by byly zase všechny možnosti otevřené.

„Dohodli jsme se, že se dohodneme. Dali jsme si nějaký čas, takže to probíhá, není nic definitivního. V pondělí máme pokračování,“ uvedl Petrtýl. „Budeme pokračovat v jednání v tomto formátu do té doby, než se buď dohodneme, nebo nedohodneme,“ komentovala aktuální stav povolebních vyjednávání dvojka na kandidátce STAN Dana Drábová.  

Lídr TOP 09 Petr Tiso dopoledne uvedl, že jeho strana dává přednost variantě vládnutí, která bude stabilnější a umožní jí prosazovat klíčové body z programu. Na dotaz, nakolik by pro TOP 09 byla z celostátního pohledu průchodná koalice s ANO, řekl, že každá z variant má výhody a nevýhody. Poukázal na to, že kandidoval v krajských volbách a na srdci mu leží především Středočeský kraj.

Pokorná Jermanová by nemusela být hejtmankou

Reportér ČT Pavel Pavlas upozornil, že STAN požadují post hejtmana. „Je to logické, protože ten rozdíl v počtu zastupitelů je minimální. STAN už byli ve Středočeském kraji, takže mají nějaké zkušenosti, ale zároveň získali mnohem větší počet preferenčních hlasů,“ vysvětlil. I lídryně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová připustila, že by hnutí nemuselo mít hejtmana.

ANO má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu šestnáct křesel a STAN o jedno méně. ČSSD získala jedenáct mandátů, ODS deset, komunisté osm a TOP 09 pět. Případná koalice ANO, STAN a TOP 09 by se tak opírala o 36 hlasů. 

Středočeská ČSSD je připravena jednat s hnutím STAN o podpoře předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové do funkce hejtmanky. Oznámila to v tiskové zprávě. Dvojka na kandidátce STAN Drábová ale trvá na tom, že bude řadovou zastupitelkou.

I Pavlas potvrdil že by Drábová podle zákulisních informací hejtmankou být neměla, STAN o tom podle něj vůbec neuvažovali.