Na Českokrumlovsku zemřely dvě děti na otravu oxidem uhelnatým. Další tři přiotrávení jsou v nemocnici

Na otravu oxidem uhelnatým zemřely v rodinném domě na Českokrumlovsku dvě děti. Třetí přiotrávené dítě skončilo se zdravotními problémy v nemocnici. Tragická událost se stala v sobotu večer. Záchranáři po příjezdu na místo nalezli v domě kromě tří dětí ještě dva dospělé, které rovněž odvezli do nemocnice.

Tragickou událost podle předběžného vyšetřování policistů způsobil únik zplodin ze zařízení, které vyrábí elektřinu. „S ohledem na poškozené a jejich věk nebudeme v tuto chvíli k případu poskytovat žádné další informace,“ uvedla českokrumlovská policejní mluvčí Lenka Krausová.

Záchranáři do nemocnice transportovali také jednoho zasahujícího policistu s lehkými příznaky otravy oxidem uhelnatým. Na místě zasahovaly tři výjezdové posádky záchranářů.

Podle mluvčí záchranné služby Petry Kafkové je otrava oxidem uhelnatým, který většinou uniká z různých přístrojů, každoročně příčinou úmrtí několika lidí.

„Tato otrava je velice zákeřná proto, že jde o nedráždivý plyn bez zápachu, který vzniká nedokonalým spalováním za omezeného přístupu kyslíku. Velmi často je nesmírně obtížné vůbec zjistit, že se o otravu oxidem uhelnatým jedná. Poznat tuto diagnózu je mnohdy velmi obtížné i pro profesionály,“ řekla Kafková. 

K otravě oxidem uhelnatým dochází například v uzavřených prostorech, kde běží spalovací motory nebo při špatném odvětrání plynových spotřebičů.