Registrace: O místo v Senátu zabojuje 233 lidí

Praha – Registrace kandidátů na senátory a krajské zastupitele mají po dnešku jasno. Do senátních voleb se letos přihlásilo 233 kandidátů, což je víc než v předchozích letech. Několik kandidátů muselo být kvůli nesplněným požadavkům vyřazeno. První kolo senátních voleb se bude konat společně s krajskými volbami 12. a 13. října. Největší výběr v krajských volbách by měli mít lidé v Jihomoravském kraji, kde o obsazení zastupitelstva usiluje 23 politických stran a uskupení.

Úřady musely několik kandidátů vyřadit kvůli nesplněným požadavkům. Například svitavská radnice odmítla kvůli neúplnosti přihlášku Balbínovy poetické strany s kandidátem Jaroslavem Novákem Večerníčkem. Na Šumpersku je zatím z voleb vyřazen na Šumpersku nezávislý kandidát Roman Gawlas, který nedodal k přihlášce potřebné přílohy. Může se ale odvolat k soudu.

Ve všech 27 obvodech, kde se letos bude volit, své kandidáty přihlásily z parlamentních stran jen ČSSD, ODS a KSČM. TOP 09 ve spolupráci s starostovským hnutím nasadila 23 adeptů. Lidovci si v mnoha regionech vsadili na ještě širší spojenectví s neparlamentními stranami.

Senát, který má celkem 81 členů, se z jedné třetiny obměňuje pravidelně po dvou letech. Letošní senátní volby začnou společně s krajskými prvním kolem, které bude 12. a 13. října. Lidé v nich určí, zda si většinu v horní komoře obnoví ČSSD, která už o ni přišla odchodem Jiřiny Rippelové a Vladimíra Drymla ke SPOZ. Obhajovat bude šest mandátů včetně křesla po Rippelové na Domažlicku. K obnovení jednačtyřicetičlenné většiny by potřebovala vyhrát v sedmi obvodech.

Moravskoslezský kraj - 18 kandidátů. V Ostravě nebude obhajovat současný senátor Otakar Veřovský (ČSSD). Sociální demokraté vsadili na starostu nejlidnatějšího městského obvodu Jih Karla Sibinského. ODS proti němu vysílá do boje lékařku Dagmar Molendovou a komunisté obvodního zastupitele Ostravy-Jih Lea Luzara. Do boje zasáhne i ekolog a bývalý náměstek ostravského primátora Radoslav Štědroň či za Stranu práv občanů ZEMANOVCE bývalý ministr pro místní rozvoj Petr Lachnit nebo horolezec Leopold Sulovský. 

V Karviné bude obhajovat bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD), proti kterému se postaví lékař Radomil Schreiber z ODS, bývalá havířovská primátorka a poslankyně Milada Halíková (KSČM) nebo novinářka Jana Lorencová. Opavský magistrát zaregistroval šest kandidátů. Kromě senátora Václava Vlčka z ODS to je ředitel Ústavu sociální péče pro tělesně postižené v Hrabyni Vladimír Plaček, který kandiduje za ČSSD.

Středočeský kraj - 22 kandidátů. V obou regionech – Benešovsku a Mladoboleslavsku - budou své posty obhajovat současní senátoři - na Benešovsku Karel Šebek (ODS) a Mladoboleslavsku Jaromír Jermář (ČSSD). Jermář bude svůj post obhajovat před náměstkem primátora Mladé Boleslavi Adolfem Beznoskou (ODS), starostou Luštěnic Václavem Jakubcem (KSČM) nebo fotbalovým trenérem Karlem Stannerem (TOP 09). Do Senátu zde též míří lékař Jaroslav Mitlener za stranu Svobodní, který před šesti lety v barvách občanských demokratů těsně prohrál ve druhém kole voleb, a neobhájil tak své křeslo. 

ČSSD do voleb na Benešovsku proti Šebkovi (ODS) nasadí bývalou starostku Neveklova Věru Kisovou, TOP 09 poslance Luďka Jeništu a KSČM zástupce šéfredaktora Haló novin Ivana Cinku. Mezi kandidáty se objevil i hudební skladatel a vydavatel Petr Hannig za stranu Suverenita či členka Pirátů Lenka Matoušková. 

Českobudějovicko – 8 kandidátů. O místo v horní komoře se na Českobudějovicku utká bývalý hejtman Jan Zahradník (ODS), náměstkyně současného hejtmana Ivana Stráská (ČSSD), krajská zastupitelka Alena Nohavová (KSČM), ředitel Jihočeského divadla a českobudějovický radní Jiří Šesták (STAN a OPB) nebo bývalý ministr kultury Jaromír Talíř (KDU-ČSL). 

Domažlicko a Rokycansko - 13 kandidátů. V obou volebních obvodech budou své posty obhajovat současní senátoři. Jiřina Rippelová, nyní senátorka ČSSD, ale neprošla stranickými volbami ve svém domažlickém obvodě. Sociální demokracii proto opustila a přijala nabídku kandidovat za SPOZ. Na Rokycansku potřetí kandiduje senátor ODS Luděk Sefzig. ČSSD vybrala na Rokycansku poslankyni a bývalou hejtmanku Miladu Emmerovou. 

Náchodsko - 11 kandidátů. Dosavadní senátor Petr Pakosta se utká například s hejtmanem hradeckého kraje Lubomírem Francem (ČSSD), poslankyní ODS Zdeňkou Horníkovou či někdejším senátorem Petrem Fejfarem, který kandiduje také jako nezávislý. Na Náchodsku kandiduje také Václava Domšová, někdejší senátorka zvolená na Rychnovsku, která zastupuje volební sdružení ANO 2011.

Praha 2 - 13 kandidátů. O místo v Senátu usiluje za ODS bývalá starostka Prahy 3 Milena Kozumplíková, ČSSD do volebního klání vyslala předsedu Sdružení nájemníků ČR (SON), poslance Stanislava Křečka, za KSČM půjde do voleb odborný referent Pavel Ambrož. Koalici TOP 09 a Starostů reprezentuje architekt Zdeněk Zavřel a za hnutí Andreje Babiše ANO 2011 kandiduje advokát Milan Hulík. Zájem médií vzbudil společný kandidát lidovců, zelených a Pirátů, bývalý ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek, jehož upozornění na údajnou korupci nakonec vedlo k odchodu ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). SNK-ED zastupuje ekonomka a zastupitelka v Praze 13 Olga Sedláčková, Stranu svobodných občanů poradce prezidenta Jiří Payne. 

Praha 4 – 9 kandidátů. O znovuzvolení bude usilovat nynější senátor Tomáš Töpfer (ODS). Sociální demokraty bude reprezentovat vědkyně Eva Syková, KSČM do volebního klání postavila manažera Ředitelství silnic a dálnic Karla Skoupila, koalice TOP 09 a Starostové předsedu městské organizace TOP 09 v Praze 4 Ladislava Kunerta. Za Stranu svobodných občanů bude kandidovat někdejší senátor Jan Nádvorník, za Změnu pro senát (Koalice Strany zelených a KDU-ČSL) přírodovědec a zastupitel městské části Praha 4 Petr Štěpánek.

Praha 8 - 12 kandidátů. O opětovné zvolení do horní parlamentní komory bude usilovat Daniela Filipiová (ODS), která v poslední volbě uspěla v jiném pražském volebním obvodu. ČSSD, KDU-ČSL a zelené bude v boji o křeslo senátora zastupovat vedoucí Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd UK Martin Potůček, komunisty současný poslanec Jiří Dolejš, koalici TOP 09 a Starostové publicista Viliam Buchert. Za Věci veřejné kandiduje spisovatelka Lenka Procházková, za stranu Národní socialisté - levice 21. století chirurg Bohdan Babinec a za hnutí Andreje Babiše ANO 2011 Petr Binder.

V Praze 12 desítka kandidátů. O znovuzvolení bude usilovat současný senátor Tomáš Grulich (ODS). ČSSD vybrala bývalého starostu Prahy 12 Františka Adámka, TOP 09 právníka Jaroslava Vondráčka. Komunisté nominovali místopředsedu strany Petra Šimůnka, Věci veřejné herce a režiséra Víta Olmera. Společným kandidátem Strany zelených a KDU-ČSL je Ivan Gabal.

Šumperk a Prostějov - 13 kandidátů. Z voleb je zatím vyřazen na Šumpersku nezávislý kandidát Roman Gawlas, který nedodal k přihlášce potřebné přílohy. Proti rozhodnutí se může ještě odvolat u krajského soudu. Na Prostějovsku je registrováno pět zájemců, na Šumpersku osm. Za ČSSD bude na Šumpersku kandidovat bývalý předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.

Ústecký kraj – 30 kandidátů. Úřady registrovaly v senátních obvodech Teplice, Litoměřice a Chomutov celkem 30 kandidátů. Na Chomutovsku kandiduje 12 lidí, na Litoměřicku deset a na Teplicku osm. Mezi zájemci jsou i všichni současní senátoři, Václav Homolka (KSČM) na Chomutovsku, primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) na Teplicku a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) na Litoměřicku. Proti nim kandidují například moderátor Stanislav Berkovec (TOP 09), bývalý krajský policejní ředitel Jiří Vorálek (ČSSD) či bývalý hokejista a poslanec Jiří Šlégr (NS-LEV 21).

Jablonecko – 10 kandidátů. Jablonecký magistrát zaregistroval všechny přihlášené kandidáty, do boje o senátorské křeslo půjde 10 lidí. Už potřetí kandiduje senátorka Soňa Paukrtová. Zatímco před šesti lety byla nominována Stranou pro otevřenou společnost (SOS), tentokrát ji do voleb vyslaly TOP 09, hnutí Starostové a nezávislí a Starostové pro Liberecký kraj. Utká se mimo jiné s libereckým hejtmanem Stanislavem Eichlerem (ČSSD). Po 12 letech kandiduje také první jablonecký senátor František Vízek.

Sokolovsko – 8 kandidátů. Všechny podané kandidátky byly zaregistrovány s výjimkou nezávislého kandidáta. Ten měl do dneška čas, aby předložil listinu s 1 000 podpisy opravňující ho k účasti ve volbách, což neudělal. Své kandidáty postavily všechny velké strany, dosavadní senátor Pavel Čáslava z ODS už kandidovat nebude.

Chrudimsko a Svitavsko - 16 kandidátů. Na Svitavsku bylo podáno sedm přihlášek, šest z nich radnice registrovala, jednu kvůli neúplnosti odmítla. Úřad odmítl přihlášku Balbínovy poetické strany Jaroslava Nováka Večerníčka. Jednou z nejvýraznějších postav bude v obvodě Svitavy hejtman Radko Martínek, který je kandidátem ČSSD. Do voleb se zapojí i litomyšlský místostarosta Vojtěch Stříteský (nestraník), který kandiduje za KDU-ČSL s podporou SNK ED a Nestraníků. KSČM do voleb nominovala poslankyni Zuzku Bebarovou-Rujbrovou. Kandidátem ODS je primář gynekologicko-porodnického oddělení litomyšlské nemocnice Harald Čadílek.

Na Chrudimsku nebude senátorský mandát obhajovat Petr Pithart, který v tomto obvodě uspěl třikrát. Za ČSSD podal přihlášku radní Kraje Vysočina a bývalý chotěbořský starosta Tomáš Škaryd. Za koalici TOP 09 a Starostové bude kandidovat Zdeněk Juračka. Kandidátem KSČM je Milan Plodík, při losování získal číslo 2. Ve volbách se představí také tři nezávislí kandidáti, jedním z nich je šéf Agrární komory Jan Veleba.

Rozhovor s Dariou Benešovou z ministerstva vnitra (zdroj: ČT24)
Vydáno pod