Kmoníčka na Hradě vystřídá Jindrák, bývalý ambasador v Berlíně

Novým ředitelem zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky se stane diplomat Rudolf Jindrák. Někdejší velvyslanec v Berlíně ve vlivném křesle české zahraniční politiky vystřídá Hynka Kmoníčka, který by se měl stát – po americkém souhlasu – českým ambasadorem ve Washingtonu.

Jindrákovo angažmá v hradních chodbách oznámil v rozhovoru pro Parlamentní listy přímo prezident Miloš Zeman. Ten také už před několika dny během newyorského setkání s českými krajany ohlásil vyslání Hynka Kmoníčka na post velvyslance ve Spojených státech. Vystřídat by zde měl někdejšího Topolánkova ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče. 

Dvaapadesátiletý kariérní diplomat v minulosti podunajské ambasády v Budapešti a ve Vídni, v letech 2006 až 2014 stál v čele českého velvyslanectví v Berlíně a neopustil ho ani ve chvíli, kdy od premiéra Petra Nečase přišla nabídka v roce 2013 stanout v čele ministerstva obrany po odvolání Karolíny Peake.

Po návratu do Prahy získal funkci náměstka na ministerstvu zahraničí a spekulovalo se o něm jako o nástupci Livie Klausové na velvyslanectví v Bratislavě, protože někdejší první dámě měl další působení znemožnit věkový strop stanovený služebním zákonem na sedmdesát let.

Kvůli dodatečně přijaté výjimce ale nakonec na Slovensko nezamířil, a místo toho loni v červenci nastoupil na Úřad vlády coby zahraničněpolitický poradce předsedy vlády Bohuslava Sobotky. Česko v té době předsedalo Visegrádské čtyřce a Jindrák si vytkl za cíl pomoct k lepší kooperaci mezi čtyřmi středoevropskými státy a také zlepšení vztahů mezi Prahou a Berlínem. Nyní mění Strakovu akademii za Pražský hrad.

Kmoníček bez agrément

Oznámení o novém působišti dosavadního spolutvůrce prezidentovy zahraniční politiky přitom přišlo v nezvyklý čas. Spojené státy totiž Kmoníčkovi dosud nevyslovily agrément (souhlas hostitelské země se jmenováním velvyslance), a v diplomacii nebývá zvykem zveřejňovat jména ambasadorů dřív, než se tak stane. O souhlas by přitom navíc měla být americká administrativa požádána teprve po listopadovém zvolení nového amerického prezidenta.

Podle časopisu Respekt ale tento ústupek od protokolu pravděpodobně Kmoníčkovu americkou misi neohrozí – a to ani ve chvíli, kdy v Praze panují napjaté vztahy mezi Hradem a velvyslancem USA Andrew Schapirem.
Zeman se tak navíc nezachoval poprvé; vyslání Livie Klausové na Slovensko rovněž oznámil ve chvíli, kdy ještě neměla oficiální bratislavské svolení.